Helyi közélet

2011.10.10. 17:34

A pinceadó "befalazná" az avasi pincéket

Miskolc - Nem kell befalazni az avasi pincéket, hiszen nem lesz pinceadó. A hivatal cáfol, nem vetnek ki ilyet.

Miskolc - Nem kell befalazni az avasi pincéket, hiszen nem lesz pinceadó. A hivatal cáfol, nem vetnek ki ilyet.Elterjedt a hír – vagy inkább a rémhír –, hogy a miskolci önkormányzat pinceadó bevezetését tervezi. Egyes pincetulajdonosok – akik nevüket nem adták a cikkhez – azon morfondíroztak, ha ezt az adófajtát kiveti a hivatal, inkább befalazzák pincéjüket, de fizetni nem fizetnek. A befalazásra azonban nem lesz szükség, hiszen szó sincs arról, hogy az avasi pincék után illetéket kellene fizetniük a gazdáknak. Legalábbis ezt mondta Dobos Tímea, a városháza szóvivője. De azt is megtudtuk tőle: a pinceadó nem újdonság, 1991-től létezik, de nem vonatkozik mindenkire...

„A Miskolc Kisavas és Nagyavas pincesorokon lévő építmények közül 1991-évtől adókötelesek a magánszemélyek tulajdonában lévő présházak, borházak. Az ingatlanokhoz tartozó földbevájt pincék általában nem tartoznak az adóköteles alapterület körébe, mivel nem felelnek meg a helyi adókról szóló törvény építményeket meghatározó, értelmező rendelkezésének” – kezdte. Azokat a földbevájt pincéket, amelyek nem rendelkeznek külön szerkezeti elemekkel, nem adóztatjuk, és a jövőben sem adóztathatóak – hangsúlyozta. Kivételek ez alól – folytatta –, amelyek kialakítása szerkezeti elemekkel való elhatárolással történt, mint például a vendéglátás céljára kialakított pincék ( Bortanya, Alabárdos étterem, stb.). Ezek az épületek általában már nem is mint pincék, hanem vendéglátó üzletek épületrészei kerülnek nyilvántartásba – tette hozzá. Adóztatásuk kezdete szintén 1991-re datálódik, így jelen problémafelvetést ok nélkülinek tartom – fogalmazott.

Elfelejtették bevallani

A vendéglátó üzleteket szinte minden város adóztatja, Egerben például minden borospince adóköteles, természetesen az adó mértéke igazodik az építmény jellegéhez – tudtuk meg.

Hogy mégis miért terjedhetett el éppen most a pinceadóról szóló híresztelés, arra is magyarázatot adott a szóvivő: „Az ügy aktualitását adhatja, hogy az önkormányzati adóhatóság a napokban egy olyan étterem adóellenőrzését végzi, amelynek során korábban pinceágként létező, mára étteremként funkcionáló épületrész bevallásának elmulasztását tárta fel.”

A szóvivő hangsúlyozta: a fenti eset azonban nem jelenti azt, hogy a miskolci pincék után, átlagban 1.100 forintot kellene fizetni négyzetméterenként, épp ellenkezőleg, a 2011. évi helyi adó rendeletek felülvizsgálata a présházak adómértékének átalakítását is programjába vette.

ÉM-NSZR


Kedden tájékoztatanak

A témával kapcsolatban az önkormányzat kedden délután fél 5-kor, a Korona étteremben tájékoztatja a pincetulajdonosokat.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában