Helyi közélet

2011.09.11. 09:45

Vadas-boros hétvége a várban

Miskolc - Remek ételek, pompás, középkort idéző hangulat várta a diósgyőri várba látogatókat.

Miskolc - Remek ételek, pompás, középkort idéző hangulat várta a diósgyőri várba látogatókat.Nagy Lajos királyunk főleg vadászkastélyként használta a diósgyőri várat. Mivel innen könnyen elérhetőek a Bükk nagyvadakban gazdag erdei és az apróvadas területek is, így gyakorta, elképesztő változatossággal kerülhetett az asztalra vadétel – amit aztán Észak-Magyarország legjobb boraival öblíthettek le a középkori urak.

A múlt hétvégén immár hetedik alkalommal megrendezett Bükki Vadas-Boros Napok most is gasztronómiai időutazásra hívta a várba látogatókat, akik színvonalas programokon szórakozhattak, és a vadas gasztronómiai utcában maguk is megízlelhették a muflonpörköltet, tűzdelt vaddisznót, vadmártással kínált szarvascombot, roston sült pisztrángot és bográcsgulyást, és az Észak-magyarországi borút különleges nedűit, híres párlatait.

A várárokban bográcsokban főttek a főzőversenyre benevezett, rafinált ízesítésű vadételek, de volt, aki boronatárcsát használt a fűszeres tejben pácolt szarvasmáj – és a kabakosok szinte teljes skáláját felsorakoztató köret – vajon sütéséhez. A főzőversenyt Kovács Lázár zsűrizte, és aligha lehetett könnyű dolga, mert két egyforma – vagy legalábbis elnevezésében hasonló – étel nem készült. Az ételek mellett programokban és látnivalóban sem volt hiány: a várba kilátogatók vadászati és íjászbemutatókat, sólyomreptetést láthattak, simogathattak vadászgörényt, kismalacot, kecskét, utazhattak csacsifogaton, póniháton. Volt kismesterség-bemutató, gasztronómiai vásár, termény- és kosárkiállítás. A program szombaton délelőtt a mazsorettek bevonulásával kezdődött, de ott lábatlankodtak a Vaga Banda gólyalábasai, és szintén a gyerekeket szórakoztatta a Kalamajka bábszínház, őket mozgatta át a délelőtti táncház.

A főzőversenyt délután zsűrizték, a Számadó zenekar is ekkor muzsikált, újra volt solymász- és íjászbemutató, majd Merényi Ákos és Kovács Kati énekelt. Az estét a Hot Road Band rockabilly műsora és a Kisbót koncertje zárta.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában