Helyi közélet

2011.09.01. 18:43

"Tíz év múlva nem lesz pedagógus"

Miskolc - Az új köznevelés törvény több pontját is kritizálta a PDSZ elnöke.

Miskolc - Az új köznevelés törvény több pontját is kritizálta a PDSZ elnöke.Nem lenne szükség az oktatási intézmények államosítására, azok működhetnének a jelenlegi keretek között is, ha az állam biztosítaná a megfelelő finanszírozást – jelentette ki Miskolcon sajtótájékoztató keretében Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elnöke, hozzátéve: ha ez teljesülnek, az egységes színvonal is biztosítható lenne. Az elnök mindezt annak kapcsán mondta, hogy a kormány elfogadta az új Nemzeti Köznevelési Törvényt. Bár ennek teljes szövegét még nem kapták meg a szakmai és érdekvédő szervezetek, de a kiszivárogtatott jogszabálytervezetekről már véleményt alkotott a PDSZ.

Megalázó

Mendrey László úgy fogalmazott: megalázónak érzik, hogy a törvény kötelezővé teszik a pedagógusok számára a heti 32 órás intézményben való tartózkodást. Szerinte ez azt sugallja, hogy a nevelők nem akarnak dolgozni, pedig egy 2010-es felmérés szerint a pedagógusok heti 51 órát tartózkodnak az iskolában. Hozzátette: mindez arra lesz jó, hogy az igazgató beküldheti a tanárokat helyettesíteni vagy szakkört tartani ingyen, holott a kötelező óraszámot is fel akarják emelni 22-ről 24-re.

Tönkreteszik

Az egész napos iskola gondolatát azonban nem tartja ördögtől valónak az elnök, mint mondta, korábban is működtek iskolaotthonos osztályok sikeresen, de szerinte ennek 8 évfolyamra való kiterjesztéséhez hazánkban nem adottak a feltételei. Az elnök szólt arról is, hogy elkészült az új pedagógus-életpályamodell is, de az Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár nyilatkozata szerint csak 2013-ban léphet életbe, így tehát a pedagógusok vállára nehezedő többletterheket nem kompenzálja majd rögtön a juttatások növekedése.

Végül hangsúlyozta: „A politikusok rövid távú célokért hosszú távra teszik tönkre a közoktatást. Ha így megy tovább, tíz év múlva nem lesz pedagógus.”

ÉM


Miskolc - Érdekegyeztető fórumon próbálták meg tisztázni a miskolci pedagógusok a felmerülő problémákat.

Miskolc – Jelentős változások várhatók az oktatási ágazatban a jövőben, Miskolcon járt a PDSz elnöke.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában