Helyi közélet

2011.09.08. 16:49

Se pénz, se gát a Hernád mentén

Hernádszentandrás, Gesztely - A polgármesterek szerint a Hernád teljes szakaszán meg kellene építeni a gátat.

Hernádszentandrás, Gesztely - A polgármesterek szerint a Hernád teljes szakaszán meg kellene építeni a gátat.

Alig néhány Hernád menti település nyert abból a több milliárdos uniós pályázatból, mely az árvízvédelmi töltések rekonstrukciójára írtak ki legutóbb, pedig a megyébe közel 4 milliárd forint érkezett erre a célra. Üveges Gábor, Hernádszentandrás polgármestere lapunknak elmondta: a szlovák határtól Gesztelyig az összes folyó menti települést jelentős kár érte a tavalyi áradások miatt, a várt támogatás mégsem érkezett meg. Pedig a pályázat elkészítésének komoly költségei voltak, Hernádszentandrásnak például 3 millió forintja bánja a sikertelen pályázást.

Csak kommunikáció

A polgármester úgy fogalmazott:

– Döbbenetes azt látni és érezni, hogy tavaly – az előző évekhez hasonlóan – a Hernád folyó által okozott pusztítást leginkább elszenvedő települések védműveinek megerősítése csak a kommunikáció szintjén maradt. A nagy késéssel megszülető pályázati kiírás és a bürokratikus bírálati folyamat végén szakmailag alulpontozták az igényünket, pedig Hernádszentandráson a körgát biztonságán múlik szinte évről-évre az emberek eddig felépített élete. Ráadásul a tervezői és a szakmai dokumentáció elkészítésének több millió forintos díját most a forráshiányos költségvetés terhére kell teljesítenünk. Nincs gátmegerősítés, a veszély fokozódik, az önkormányzat milliókat volt kénytelen elvonni az alapfeladatainak ellátásától, ezáltal a segítség helyett kétszeresen fizeti meg a 2010-es árvizet Hernádszentandrás – sérelmezte Üveges Gábor.

Nincs rá pénz

Akad olyan Hernád menti település is, mely be sem adta az árvízvédelmi pályázatát, mert nem volt rá pénze. Ilyen például Gesztely, ahol egyéb problémák is felmerültek. Simon István polgármestertől megtudtuk: a tavalyi áradás bebizonyította, hogy a folyó település felőli oldalán is szükség van a gátra. Itt azonban ki kellene sajátítani azokat az ingatlanokat, melyek túl közel fekszenek a Hernádhoz. Ehhez viszont szintén pénz kellene. A polgármester szerint nincs értelme annak, hogy az egyik település nyer, a másik nem, mert például ha Gesztelyben nem építenek gátat, árvíz idején a 37-es úton úgy is lefolyik a víz a lejjebb fekvő településekre, akár van ott védmű, akár nincs. Tehát a Hernád teljes szakaszán kellene kezelni a problémát, szögezte le a polgármester.

ÉM-HE


Kérdések és válaszok

Válaszolt: a NORDA Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség

 


- Néhány Hernád menti település nyert csak a múlt héten kihirdetett árvízvédelmi pályázaton. Mi ennek az oka?

Válasz: Az ÉMOP-2010-3.2.1/F, Helyi és térségi jelentőségű vízvédelmi rendszerek rekonstrukciója c. pályázati kiírásra 93 db pályázat érkezett be, több mint 10 milliárd Forintos támogatási igénnyel, a rendelkezésre álló keret viszont 3 milliárd forint volt. A szakmailag megfelelő pályázatok támogatásban részesültek (köztük pl.: Hernádnémeti, Tornyosnémeti és Abaújvár is, mint Hernád menti települések). Természetesen több olyan Hernád-menti település is pályázott, melyek vagy nem feleltek meg a befogadási kritériumoknak vagy a szakmai értékelés során nem érték el a támogatáshoz szükséges minimális szakmai pontszámot.

- Lesz-e lehetőségük a most elutasított településeknek újra pályázni?

 Válasz: A NFÜ 2011. május 18-án tette közzé az - ÚJ Szécsényi Terv keretén belül – ÉMOP-3.2.1/D-2011 „Helyi és térségi jelentőségű vízvédelmi rendszerek fejlesztése” tárgyú pályázati kiírását, melyben megpályázható tevékenységek szervesen kapcsolódtak a vonatkozó a korábban meghirdetett árvízvédelmi pályázathoz. Tekintettel arra, hogy a rendelkezésre álló 3,1 milliárd forint támogatási keretösszegre, mintegy 3-szor annyi támogatási igény érkezett be, az NFÜ a pályázati kiírást visszavonta 2011. augusztus 10-ei határidővel. Ezen pályázati kiírás lehetőséget biztosított az elutasított pályázatok újbóli beadására, hiszen a befogadási és jogosultsági kritériumoknak való nem megfelelés miatt vagy a hiánypótlást követően elutasított pályázók (38 db) legkésőbb májusra értesültek az elutasításról.

- Edelény miért nem nyert? Mint tudjuk, a Bódva áradása itt okozta a legnagyobb károkat tavaly nyáron.

Válasz: Edelény önkormányzata az „edelényi Sápi patak mederrendezése” tárgyú projektre nyújtott be pályázatot, 90 millió 714 ezer 275 forint támogatási összeggel illetve elszámolható költséggel. A pályázat formai értékelése során a NORDA az önkormányzatot hiánypótlásra szólította fel, melyben szereplő több feltétel nem teljesítése miatt a pályázat nem került befogadásra. Az előzőek miatt szakmai bírálatra nem került a pályázat, így támogatásban sem részesülhetett.


ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában