Helyi közélet

2011.09.14. 08:19

Normatíva: itt is, ott is hiányzik

Miskolc - Hiányos normatívából nehezen lehet iskolát működtetni, mondják az igazgatók.

Miskolc - Hiányos normatívából nehezen lehet iskolát működtetni, mondják az igazgatók.„Több ezer gyereket érint az a bizonytalanság, ami az alapítványi formában működő iskolák és alapfokú művészetoktatási intézmények finanszírozását övezi: ha nem kapják meg a hátrányos helyzetűek után járó kiegészítő normatívát, jó részüket bezárás fenyegeti. A normatíva folyósítása eddig a szeptemberben lejáró közoktatási megállapodások alapján történt, a közoktatásért felelős államtitkárság viszont nem siet ezeket megújítani” – írta korábban a Magyar Narancs. 

Megköttetett

Mint az Észak-Magyarország megtudta, a probléma egy időre megoldódott. Bak Zsófia, az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének ügyvezetője elmondta: az államtitkárság a sorozatos tárgyalások hatására mégis megkötötte az iskolákkal a szerződést december 31-éig. A kiegészítő normatívára azért van szükségük az intézményeknek, mert a rászoruló, a halmozottan hátrányos helyzetű és a sajátos nevelési igényű gyerekek oktatásához és neveléséhez több odafigyelésre, több pedagógusra és több pénzre van szükség, jelezte az ügyvezető.

Hiányzó normatíva

Hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozik, bár nem alapítványi, hanem egyházi iskolánk számít a Dr. Ámbédkar Iskola. Az intézménynek megyénkben öt településen van telephelye. Derdák Tibor iskolaigazgató azon lepődött meg a tanév elején, hogy az eddig minden évben biztosított úgynevezett integrációs normatívát nem kapták meg. Az iskola 500 diákja közül 300-an halmozottan hátrányos helyzetűek, és utánuk fejenként 60 ezer forint járna egy tanévre.

– Mivel az alapítványi és a történelmi egyházak iskoláiban alig-alig találni hátrányos helyzetű gyerekeket, az integrációs normatíva az államnak nem jelent nagy összeget. Nekünk viszont óriási problémát okoz – fogalmazott az igazgató, hozzátéve –, a nagyobb baj január 1-jétől várható, amikor a kisegyházak nem kapják meg az állami támogatást iskolájuk működtetéséhez. A fenntartónk, a buddhista Dzsaj Bíhm közösség kérte az iskola továbbműködtetését, de az eredmény kétesélyes. Egyelőre a bizonytalanság jellemzi helyzetünket – jegyezte meg.

ÉM


Nem pótolja vissza senki

Megint más problémával kell megküzdenie a DATI Diósgyőri Alapfokú Művészetoktatási Intézménynek. Jóna István igazgató az Észak-Magyarországnak elmondta: ők az állami normatívából, a pályázat útján megszerezhető (csak a kiváló minősítést kapott iskoláknak járó) kiegészítő normatívából és a szülők által fizetett költségtérítési díjból működtetik az intézményt. Az elmúlt tanévben 1000 diákjuk volt, akik közül 500-an halmozottan hátrányos helyzetűek. Az ő szüleiknek a törvény szerint költségtérítési díjat nem kell kifizetniük, viszont ezt a kieső összeget senki nem pótolja vissza az alapítványi művészetoktatási intézményeknek. Az önkormányzati művészeti iskolák viszont megkapják ezt a pénzt az önkormányzattól és az államtól, jelezte az igazgató.


Miskolc - Elkészültek az elektronikus tankönyvek, amelyek a Miskolci Egyetem két műszaki kara által kifejlesztett tananyagokat tartalmazzák. A csaknem 100 milliós pályázat eredményét hamarosan ingyenesen hozzáférhetővé teszik az interneten a www.tankonyvtar.hu oldalon.

Miskolc - Legalább hat-hétezer gyereket érint az a bizonytalanság, ami az alapítványi formában működő iskolák és alapfokú művészetoktatási intézmények finanszírozását övezi: ha nem kapják meg a hátrányos helyzetűek után járó kiegészítő normatívát, jó részük be fog zárni.

 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában