Helyi közélet

2011.09.29. 15:46

MSZP: 500 gyerek sorsa a tét

Sajókaza - Félezer roma gyerek oktatása és 150 munkahely válik bizonytalanná Sajókazán, az új egyházi törvény miatt.

Sajókaza - Félezer roma gyerek oktatása és 150 munkahely válik bizonytalanná Sajókazán, az új egyházi törvény miatt.Erről Orsós János, a Dzsaj Bhím Közösség elnöke, Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja és Nyakó István, szocialista országgyűlési képviselő beszéltek sajókazai sajtótájékoztatójukon. Mint elmondták: a Dzsaj Bhím 1993-tól egyházként működik. Közel 500 hátrányos helyzetű gyereknek biztosítanak speciális oktatást és 150 embernek adnak munkát. Az új egyházi törvénynek köszönhetően megszűnik egyházi státuszuk, ezáltal az iskola fenntartásához kapott támogatásuk is – magyarázták. Emiatt szerettek volna találkozni dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterrel, de a mnisztérium elutasította kérésüket. Ezért – tudtuk meg – Nyakó István ezzel kapcsolatban interpellál majd az Országgyűlésben, és erre az alkalomra meghívta a közösség diákjait és alkalmazottait is.

Az országgyűlési képviselő arra a kérdésre keresi a választ: mi lesz a gyerekek sorsa. Azt kéri, a tárca üljön le velük tárgyalni, és – fogalmazott – elítéli az új egyházi törvényt, mely megvonja a státuszt az ilyen közösségektől. „Nem egy divatos budai egyházi iskoláról van szó, nem olyanról, amelyet felújítva visszaigényelt egy egyház, itt nehéz körülmények között, de segíteni próbálnak a diákoknak” – mondta. Hozzátette: „Ha már az Orbán Viktor által megígért 1 millió munkahelyből egy sem jutott megyénkbe, akkor legalább ezt a 150 munkahelyet érdemes lenne megőrizni.”

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában