Helyi közélet

2011.09.26. 19:08

Már most félnek a téltől Vilmányban

Vilmány - Vilmányban hosszú téli szünetre készülnek, mert spórolniuk kell a fűtéssel.

Vilmány - Vilmányban hosszú téli szünetre készülnek, mert spórolniuk kell a fűtéssel.Hétvégén is járnak iskolába a vilmányi általános iskola diákjai, a tavaly óta fennálló pénzhiány miatt ugyanis már most készülnek a hosszú téli szünetre. A szokatlanul hosszú téli szabadságra azért lesz szükség, mert így tudnak majd spórolni a fűtéssel. Sztankai Szabolcs iskolaigazgató lapunknak elmondta: az elmúlt tanévben beszereztek két vegyes tüzelésű kazánt azzal a céllal, hogy kiváltsák a drága gázfűtést, de hiába, mert most úgy tűnik, hogy az önkormányzatnak fára sem lesz pénze. A nyáron ugyan összegyűjtöttek egy kis fát és papírt, de az csak arra lesz elég, hogy ősszel, amikor még nem lesz túl hideg, felmelegítsék a radiátorokat. A település kasszája annyira kiürült, tette hozzá az igazgató, hogy az önkormányzati dolgozók, így a pedagógusok is, október elején valószínűleg csak a fél fizetésüket kapják meg. A tervek szerint az iskolában a téli szünetet két héttel meghosszabbítják, ezért a kieső tanítási napokat már most be akarják pótolni úgy, hogy minden második hétvégén szombaton is van tanítás. Tavaly egy hónapos rendkívüli szünetet kellett elrendelni az iskolában, mert a tetemes számlatartozás miatt a szolgáltató kikapcsolta a gázt.

Fél fizetés, fél segély

Melegh Károly, Vilmány polgármestere sem tudott jó hírekkel szolgálni. A gázszolgáltatónak még mindig 11 millió forinttal tartoznak, a szemétszállítónak pedig közel 15 millióval. Így tavasszal a szemétszállítás is megszűnt. Októberben nem csak az önkormányzati dolgozók kapnak fél fizetést, de a rászorulók is csak egy részét kapják meg a segélyüknek. Fát sem tudnak venni télre, mert a tavalyi tüzelő árát is csak a nyáron tudták kifizetni. A polgármester szerint az lenne a megoldás, ha az állam nem csak feladatokkal látná el az önkormányzatokat, hanem azokhoz a szükséges pénzt is biztosítaná.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában