Helyi közélet

2011.09.19. 14:59

Kunkli és Szellő a 2. helyen végzett a celebfutamon

Budapest - A miskolci Kunkli Tivadar thai-boksz profi világ- és Európa-bajnok idén először indult az immár négy éves hagyománnyal rendelkező Nemzeti Vágtán. A Hell Energy sportolója – aki korábban a küzdősportokban vívott ki magának jelentős tekintélyt – idén egy 7 éves arab telivér nyergében szállt versenybe.

Budapest - A miskolci Kunkli Tivadar thai-boksz profi világ- és Európa-bajnok idén először indult az immár négy éves hagyománnyal rendelkező Nemzeti Vágtán. A Hell Energy sportolója – aki korábban a küzdősportokban vívott ki magának jelentős tekintélyt – idén egy 7 éves arab telivér nyergében szállt versenybe.A thai-boksz veterán csupán a legtapasztaltabb versenyzővel, Hajas László mesterfodrásszal szemben maradt alul, így újoncként hatalmas hajrában a második helyen sikerült célba érkeznie.

Kunkli Tivadar – noha saját bevallása szerint tíz éve nem ült lovon – természetesnek vette, hogy igent mondjon a Vágta szervezőinek felkérésére. Tivadar lovak iránti szeretete gyermekkorában kezdődött, hiszen nagyapja mellett már kicsi gyerekként lovak közelében élt, fiatalon megtanult lovagolni, és bánni a négylábúakkal. A mostani megmérettetésre sem véletlenül választott Tivadar egy első ránézésre nem éppen versenyparipának tűnő arab telivért, ugyanis korábban kedvenc saját lova, Ahab is ilyen fajtájú ló volt.

A vasárnap reggeli próbán már jól látszott, hogy egyedül a miskolci harcos választotta ezt a fajtát a futamra, így Szellő és Tivadar párosa meglehetősen egyedien festett a celeb csapatban. A hernádnémeti istállóból való kancában – egészen a próbáig – egyedül tulajdonosa Zsóry Attila és Tivadar bízott. A próbán azonban ló és lovasa is meg akarta mutatni a többieknek, hogy bele fognak tudni szólni a verseny kimenetelébe. A 400 meccsel a háta mögött nyeregbe szálló sportoló elmondta, a nála száz kilóval nehezebb Bob Sapp elleni meccsen sem izgult, szombat éjszaka azonban már nem tudott aludni:

Új kihívás

„Saját magam és a lovam miatt is bizonyítani akartam, nem is lett volna baj, ha a startot sikerült volna jobban elcsípnem! Ahogyan otthon visszanéztem a futamot, valóban elég sokat adott rögtön az elején Hajas László, ha a rajtot el tudtam volna kapni, úgy érzem sikerült volna ezt a hátrányt ledolgoznom és akkor egy szoros verseny alakulhatott volna ki!” – értékelte a futamot Kunkli Tivadar. A küzdősportok „magányos” harcosa számára a Vágtán az volt a legnagyobb újdonság, hogy az eddigiekkel ellentétben, most nem csak a saját személye és a saját felkészülése volt a döntő, hanem együtt kellett dolgoznia lovával is, ami egy egészen új kihívás volt számára:

„Sajnos viszonylag rövidre sikerült a felkészülésem, meglehetősen sokáig kerestem a megfelelő lovat, míg Szellőre rátaláltam. Bízom benne, hogy jövőre is meghívnak a megmérettetésre és akkor egyrészt korábban elkezdem a felkészülést, másrészt már – egy versennyel a hátam mögött – lesz némi tapasztalatom is, hogy a rajtomon is javítani tudjak! Gratulálok a szervezőknek, egy nagyon színvonalas rendezvény és verseny volt, melyen részt vehettünk, ezúton is köszönöm a meghívást!” – mondta el Tivadar. Annak ellenére, hogy második helyezésével kicsit csalódott volt a thai-bokszban szinte kivétel nélkül (közel 400 mérkőzése közül Tivadar csupán egyetlen egyet veszített el, pontozással!) győzelemhez szokott veterán harcos, sportemberhez méltón nyilatkozott legyőzőjéről:

Hajas jobb volt

„Thai-boksz pályafutásom alapján ahhoz vagyok szokva, hogy vagy nyer az ember, vagy veszít, nálunk ugye nincsenek helyezések, így számomra a második hely mindenképpen kicsit csalódás, pontosabban fogalmazva bosszant, hogy lehettem volna jobb is. Mindig azt szoktam mondani, hogy a jobbat el kell ismerni és Hajas László ezúttal jobb volt nálam, megérdemelten nyert, gratulálok neki! Laci már rutinból ment, tudta, hogy a pálya rövidsége miatt sok minden múlhat a rajton és azon hogyan osztja be az erejét. Ha valaki a rajtnál elmegy, akkor azt már nagyon nehéz utolérni, hiszen ezek a lovak nem angol telivérek, hogy körbe lehessen lovagolni a másikat, a lovak között pedig nincsen olyan nagy különbség, hogy ekkora előnyt be lehessen hozni két és fél kör alatt! Elmondhatom, hogy meglepetést okozott nekem, én inkább a két lánytól tartottam, azt gondoltam, velük kell majd megvívnom a győzelemért!” – ismerte el Hajas László győzelmét a sportember.

A második helyezéssel Szellő tulajdonosa is nagyon boldog, és elégedett lova teljesítményével, Tivadar számára pedig – igazi harcoshoz méltón – a cél jövőre, amennyiben ismét meghívást kap, hogy javítani tudjon és megszerezhesse a legjobbnak járó díjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában