Helyi közélet

2011.09.23. 17:29

Kétszáz család sorsa a tét

Berente, Tiszapalkonya, Budapest - Senki sem vette át a petíciót az elmaradt bérükért tiltakozó energetikai dolgozóktól.

Berente, Tiszapalkonya, Budapest - Senki sem vette át a petíciót az elmaradt bérükért tiltakozó energetikai dolgozóktól.

„Nem tudom, hogy mondjam meg a feleségemnek, hogy még mindig nem lesz pénzünk...”, sóhajtotta Tóth Lajos, az AES Borsodi Energetikai Kft. berentei szakszervezeti vezetője, akivel azután beszélgetett munkatársunk, hogy hazaérkezett Budapestről, az AES budapesti irodája és az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége előtt tartott demonstrációról. Elkeseredése érthető: ő, és 200 kollégája hónapok óta nem kapott fizetést, és a figyelemfelkeltés sem hozta meg a várt eredményt.

Mint arról beszámoltunk, a korábban Tiszapalkonyán és Berentén hőerőművet üzemeltető, jelenleg csődvédelem alatt álltó AES Borsodi Energetikai Kft. vezetése hónapok óta hitegeti a cég dolgozóit, de a megígért fizetésüket – és elmaradt egyéb juttatásaikat – nem fizette ki számukra, emiatt sokan már a kilakoltatás szélén állnak, mert sem rezsijüket, sem hiteleiket nem tudják fizetni. A dolgozók ezért döntöttek úgy, hogy az AES budapesti irodája, majd a nagykövetség előtt demonstrálnak pénteken. A rendezvényre Berentéről kettő, Tiszapalkonyáról egy busz szállította a résztvevőket, akiktől legnagyobb csalódásukra sem a cégüktől, sem az amerikai külképviselettől nem vette át senki sem a petíciót, amiben cégük és saját hányattatásairól számolnak be.

Tóth Lajos elmondta: ügyüket felkarolta az Egyesült Villamosenergia-ipari Szakszervezetek Szövetsége is, a szövetség elnöke, Gál Rezső gondoskodni fog róla, hogy az AES magyarországi ügyeiről Washingtonban és az Európai Unió szakszervezetinél is értesüljenek.

„A legjobban az fáj nekünk, hogy akitől a támogatást várnánk, a magyar államtól, semmilyen segítséget nem kapunk. Mindenhonnan elküldözgetnek, leráznak bennünket, holott itt kétszáz család sorsáról van szó”, mondta Tóth Lajos.

ÉM-SZP


Kazincbarcika, Tiszapalkonya, Budapest – A követség és az AES irodája elé vonulnak a hőerőművek dolgozói, hogy helyzetükre irányítsák a figyelmet.

tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában