Helyi közélet

2011.09.22. 16:40

Gazdálkodást, szabadidőt erre ne tervezzenek!

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálatnál is figyelemmel kísérik a hosszútávú modellezést.

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálatnál is figyelemmel kísérik a hosszútávú modellezést.

A fizikai egyenletrendszerekből sok mindenre lehet következtetni, de soha nem lesz tökéletes az előrejelzés – véli Jenki Szilvia az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Mint mondja, maximum 8-10 napra lehet olyan prognózist felállítani, amelyhez hasonló bekövetkezhet. Nem véletlen, hogy naponta kétszer futtatják le számítógépen a modellezést, mert nagy biztonsággal csak 12-24 órára előre lehet előrejelezni, főleg a hőmérsékletet. A csapadékkal már más a helyzet, hiszen a légkör több milliárd részecskéjét nem tudják betáplálni a rendszerbe, márpedig ezek nagyban alakíthatják az egyes térségekben a csapadékeloszlást. Ugyancsak eltérő a helyzet attól függően, hogy anticiklon vagy ciklon befolyásolja a folyamatokat.

Hosszútávra kísérletek

Az ismert meteorológus példaként említette az e heti hőmérséklet előrejelzését, melyet még szombaton készített, és annak ellenére, hogy a két országrész között 20 fokos eltérést prognosztizált, pontosan bekövetkezett. Nem ritka az ilyen eredmény, de 30 év után még mindig nagy sikerélményt jelent – tette hozzá. Mint mondta, egy hétnél hosszabb távú előrejelzésre azonban nem vállalkozna, így Kiss Gergő kollégájához irányított, aki szerint is csak kísérleteknek lehet nevezni a több hónapra, évszakokra előrevetített prognózist. Hozzátette, az OMSZ-nél az angliai székhelyű Európai Középtávú Előrejelzési Központ modellezéseit követik figyelemmel, és hónapos bontásban alkotnak véleményt. Ehhez az óceánok hőmérsékletét, illetve a légköri folyamatokat táplálják a rendszerbe, amelynek azonban nem túl nagy a megbízhatósága. Jenki Szilvia ezt úgy fogalmazta meg: Gazdálkodást vagy szabadidőt erre nem tervezzenek. Mindenesetre egy hónapos előrejelzést azért kértem Kiss Gergőtől, aki úgy fogalmazott: nagy valószínűséggel október közepéig az országos átlagnál melegebb és csapadékosabb lesz az időjárás.

HBN-ÉP

Debrecen – Pártai Lucia szerint a szakma sínyli meg egyesek pénzhajhászását.

Debrecen – A hajdú-bihar megyei fővadász szerint babonáról lehet szó, aminek semmiféle tudományos háttere nincs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában