Helyi közélet

2011.09.27. 13:38

Filmezést tanultak a hétesiek Ózdon

Ózd - Idén nyáron is egy hétre alkotótáborrá alakult az ózdi Hétes telep.

Ózd - Idén nyáron is egy hétre alkotótáborrá alakult az ózdi Hétes telep.Most már fél évtizede hagyomány, hogy Ózd legszegényebbnek tartott telepén Bódis Kriszta filmrendező, író, pszichológus Budapestről, Borsodból és más megyékből érkező önkéntes segítőkkel alkotótábort nyit a telepen. Idén a média világa köré szerveződtek a programok a halmozottan hátrányos, roma származású gyerekek és felnőttek körébe. Bódis 13 éve foglalkozik a teleppel, 2007-ben szervezte az első alkotótábort, és ekkor fogalmazódott meg az Alkotásközpontú modellprogram víziója is.

Az eddig kilátástalan helyzetben élő romákat  értékteremtő munkákba vonják be. Az alkotó munka nem korlátozódik a művészetre, hanem lakhatási, egészségügyi, szociális változásokra is kiterjed. Bódis Kriszta a hétesi programot mintának szánja. Hosszútávon az itt elért eredmények és megoldásmódok máshol is működhetnek.

Visszatérő vendég

- Többször is bebizonyosodott már, hogy a hétesi romák fogékonyak az újra és partnerek tudnak lenni. Az ő példájuk bátran általánosítható. Akik bizalmat kapnak, de elvárásokat is támasztó közös cselekvésre van lehetőségük saját felemelkedésük érdekében, azok képesek hatékonyan élni vele. A mi programunk nem íróasztal mellett született, hanem az együtt cselekvésben formálódik.– fogalmazott Bódis Kriszta. – Erre talán a legjobb példa az, amikor futballpályát építettünk a telep végén a szemétkupac helyére. A hétesi romák brigádokat szerveztek és pillanatok alatt elvégezték a nehéz fizikai munkákat a tűző napon. Vagy két éve még legyintettek arra, hogy veteményeseket kellene kialakítani, nem bíztak egymásban. A programnak köszönhetően ez is megváltozott, mert idén kiskertlázban égett a Hétes. “Jobb ez, mint a mozi”, mondták az asszonyok, pedig a vizet messziről kell cipelni.

Tendencia ugyanis, ha a fiatalok bekapcsolódnak a közös gyakorlatokba, képzésekbe, akkor a szülők, és a nagyszülők is követik a példát. Így pedig kellő odafigyeléssel az alkotó táboroknak komoly közösségépítő szerep jut. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a romákkal történő foglalkozásokat rendszeressé kell tenni, mert ha csak addig van jelenlét, amíg egy egy program lezajlik, akkor csak a pénzt szórjuk. A folytonosság hoz változást.

Közvilágítás, közösségi tér, villanyórák

- Alapvető szempont volt, hogy valamilyen szinten javítani tudjunk a lakhatási feltételeken is, hiszen munkahely és pénz híján, a hétesiek ebből a szempontból rendkívül kiszolgáltatottak – árulta el Bódis Kriszta. – Sikerült elérni, hogy legyen közvilágítás, salakkal szórtuk fel a járhatatlan utakat, közösségi tereket alakítottunk ki padokkal, fákkal a telepiek önkéntes munkájával. Kártyás villanyórák fölszerelését is tervezzük. A családok kalákában festették, javították, szigetelték a házaikat, a befektetett érték és a ráfordított munkák fejében elértük, hogy az önkormányzat jóváírta a bértartozásokat. Közösségi fürdőházat, mosodát építünk, hogy emeljük a telep életszínvonalát. A telepi gyerekek az Alkotóház fejlesztő foglalkozásain folytathatják a táborokban megkezdett munkát.

Az alkotó táboroknak tehát több más, egyáltalán nem mellékes vonzata is van. Idén nyáron a sláger továbbra is a film. A média műhely Valovi rap klippjét már hatvanezren látták az interneten. Az alkotó táborban a tv2 riportere Hadas Kriszta is beállt önkéntesnek és a média műhely stábjával együtt készült a Napló adása. Bódis Kriszta ugyanakkor megjegyezte: mindezek nagy sikerélmények és megerősítések. A romák képzését a jövőben is folytatni kívánja, hiszen az elért eredmények azt bizonyítják, hogy a nehéz helyzet ellenére ennek a társadalmi rétegnek is lehet kiutat találni a kilátástalanságból.

– ME -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában