Helyi közélet

2011.09.17. 16:11

Az aszúbor atyját ünnepelték

Sárospatak - Sokadik alkalommal rendezik meg Sárospatakon a Máté napi aszúünnepet. A fesztivál névadója természetesen Szepsi Laczkó Máté, akit szeret magáénak érezni Sátoraljaújhely, Sárospatak és Erdőbénye is.

Sárospatak - Sokadik alkalommal rendezik meg Sárospatakon a Máté napi aszúünnepet. A fesztivál névadója természetesen Szepsi Laczkó Máté, akit szeret magáénak érezni Sátoraljaújhely, Sárospatak és Erdőbénye is. A nagy ragaszkodás oka az, hogy Szepsi Laczkó Máté volt az első ember, aki aszúbort készített. Miután nem volt túlzottan fukar ember, ezért tudását az utókorra is ráhagyományozta. Hogy miért tudja magának három zempléni település is a derék Máté atyát? Hát azért, mert Erdőbényén élt egy ideig, Sátoraljaújhelyen készítette az első aszúbort és Sárospatakon ajánlotta fel az azóta világhírűvé vált nedűt Lórántffy Zsuzsannának, akinek a családi papja volt.

Nos ennek apropóján rendezi meg Sárospatak évről-évre a Máté napi aszúünnepet, amely tulajdonképpen egy szüreti fesztivál. Igaz, Máté nap még odébb van egy picit (egészen pontosan szeptember 21-én ünneplik névnapjukat a nevet viselők), ráadásul idén a szakemberek szerint aszú sem lesz, mert ahhoz nem volt elég változékony az időjárás (főleg a csapadék hiányzott), ettől azonban az aszúünnep még az, ami.

Az idei is – bár már pénteken is voltak rendezvények – igazából csak a szombati szüreti felvonulással vette kezdetét. A belvárosban tett kör után a Várnegyedben ért véget a menet, ahol a köszöntők elhangzása után az alkalmi színpadon egymást váltották a fellépők. Az idei ünnepségsorozat vasárnap délelőtt ér véget egy szentmisével.

- ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában