Helyi közélet

2011.09.27. 20:06

A „népszámlálóktól” óvnak

Debrecen - A következő hetekben megszaporodhatnak a magukat kérdezőbiztosnak kiadó csalók.

Debrecen - A következő hetekben megszaporodhatnak a magukat kérdezőbiztosnak kiadó csalók.

Október elseje és október 31-e között nép- és lakásszámlálást, majd november 8-ig pótösszeírást tartanak hazánkban; mivel az utóbbi években gyakoribbá váltak a trükkös lopások, a népszámlálás időszakában nagyobb eséllyel tűnhetnek fel csalók, akik magukat számlálóbiztosnak kiadva próbálnak küszöbön belülre kerülni és a lakók figyelmét elterelve értékeket eltulajdonítani – figyelmeztet az Országos Rendőr-főkapitányság. Közleményükben hangsúlyozzák: az elkövetőkre jellemző, hogy sosem „dolgoznak” egyedül. Küllemük többnyire ápolt, rendezett, modoruk megnyerő, ezért könnyebben beférkőzhetnek az emberek bizalmába.

Hívjanak ismerőst!

Amennyiben a tettes lelepleződik, kizárólag az adott helyzet mérlegelése után szabad ellenállást tanúsítani, mert az addig „csak” megtévesztésre, figyelemelterelésre koncentráló elkövető a zsákmány megszerzése érdekében akár erőszakot is alkalmazhat – írja a rendőrség, hozzátéve, hogy veszélyhelyzetben célszerűbb az ő vagy a szomszédok, járókelők segítségét kérni. Javasolják: több ismeretlen látogató fogadása esetén a lakásban legyenek ott ismerősök, idegent pedig soha ne hagyjunk felügyelet nélkül!

Az áldozattá válás elkerülése érdekében az értékeket (ékszerek, készpénz, takarékbetétkönyv, bankkártya) a személyes okmányoktól elkülönítve célszerű tárolni.

Kék igazolvány

Szeptember 27. és 30. a számlálóbiztosok minden egyes lakott épületbe úgynevezett adatfelvételi csomagot juttatnek el, amin szerepel az összeíró neve, azonosítója és telefonszáma. Ezt a számot tárcsázva megtudhatják a biztos látogatásának pontos időpontját.

A számláló minden esetben felmutat majd egy kék színű igazolványt, amelyen szerepel a biztos neve és aláírása, azonosítószáma, valamint a kártya hátoldalán a település jegyzőjének aláírása. Ezen igazolvány kizárólag a biztos személyi igazolványával együtt érvényes. A 06-80-200-014-es és 06-80-200-224-es, ingyenes zöld számokon lehetőség van az adatok valódiságágának ellenőrzésére is.

A népszámlálás során a személyes okirataikat a számlálóbiztosok nem kérhetik el.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában