Helyi közélet

2011.08.09. 07:31

Újabb fontos útszakaszt adtak át Észak-Magyarországon

Borsod-Abaúj-Zemplén - Megújult a 2505-ös jelű Eger–Hollóstető–Miskolc összekötő megyei 10,2 kilométeres szakasza.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Megújult a 2505-ös jelű Eger–Hollóstető–Miskolc összekötő megyei 10,2 kilométeres szakasza. Az Észak-Magyarországi Operatív Program keretében, teljes mértékben európai uniós finanszírozással lebonyolított, összességében mintegy 21 kilométeres útrekonstrukció megvalósítására kötött támogatási szerződés, közel 890 millió forint maximálisan felhasználható támogatási keretet biztosítot.

Az út átadása egy fontos állomás a térség gazdasági fejlődésében. A felújításnak köszönhetően Felsőtárkány, Hollóstető és a térségben élő mintegy 60 ezer ember, valamint az átutazók és a Bükk természeti látványosságait felkeresők közlekedése gyorsabbá, komfortosabbá válik. Az út felújítása jótékonyan hat a régió mindennapi életére, és nem utolsó sorban a környezetre is, hiszen csökken a zaj, por és károsanyag-kibocsátás.

A nemrég átadott útszakaszokat bruttó 846 millió forintos kivitelezési költségből újították fel. A projektgazdaként eljáró Magyar Közút Nonprofit Zrt. szabályszerű közbeszerzési eljárással a Magyar Aszfalt Kft. és az FK-Raszter Zrt.-t választotta ki a munkálatok kivitelezésére.

Az út teherbírása a forgalmi igényeknek már nem felelt meg, felülete kátyús, egyenetlen, balesetveszélyes volt. A kivitelező kiszélesítette az utat, megerősítette az aszfaltburkolatot, szegélyeket újított fel, kitisztította az árkokat és a meglévő átereszeket, új átereszeket is kialakított, rendbe tette az útpadkákat, 1,7 kilométeren árokburkolást javított, emellett szalagkorlátot és közlekedési táblákat telepített. Az útszakaszokon hat hidat is renoválni kellett.

A 2505-ös út része az Észak-magyarországi régióban zajló, uniós társfinanszírozású útfelújításoknak. Ennek során összesen megyénkben 153 kilométernyi mellékutat újítanak fel a Magyar Közút közreműködésével.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában