Helyi közélet

2011.08.26. 12:56

Több haláleset írható a darazsak számlájára

Edelény, Szendrő, Pamlény - Két idős asszony és egy férfi halt meg az elmúlt néhány hónapban darázstámadás miatt.

Edelény, Szendrő, Pamlény - Két idős asszony és egy férfi halt meg az elmúlt néhány hónapban darázstámadás miatt.

 Július végén valószínűleg lódarázs okozta a halálát egy vadásznak, aki Pamlény határában a magaslest szerette volna megjavítani. Szerszámos ládájával felmászott a lesre, de már indult is vissza és kiabált a társának, hogy ne menjen utána, mert rengeteg odafenn a darázs. A férfi életét a mentők nem tudták megmenteni, az orvosi vizsgálatok szerint a vadászt lódarazsak csíphették meg és ezek következtében vesztette életét.

Mint kiderült, nem ez volt az egyetlen ilyen okból bekövetkezett haláleset a megyében: néhány hete egy hatvanas évei végén járó szendrői asszony fordult az önkormányzathoz, hogy a kertje végében kaptárak vannak, ő pedig allergiás a méhcsípésre, ráadásul a patak is ott csörgedezik, ahová a rovarok inni járnak. Egyik nap lement a kertjébe, de kisvártatva felszaladt, még annyit tudott mondani a férjének, hogy megcsípte valami, rosszul lett és nem sokra rá életét vesztette. Halálának valószínűleg köze van-e rovarcsípéshez, bár hivatalosan szívmegállás miatt hunyt el – amihez a darázsméreg mellett a rémület is hozzájárulhatott.

Mint Szaniszló János, Szendrő polgármestere elmondta, ő is hallott az esetről, a hölgy férje jelezte felé, de az elmúlt hetekben többször is találkoztak, és akkor ez többé már nem jött szóba. Mint a polgármester kifejtette, a környéken rengetegen foglalkoznak méhészettel, de eddig ebből semmilyen probléma nem származott.

Miközben a szendrői eset után tudakozódtunk, kiderült, egy hasonló üggyel kapcsolatban a zilizi jegyző is megkereste az edelényi rendőrséget: itt egy 62 éves asszony halálát hozták összefüggésbe rovarcsípéssel, a vélt elkövető itt is lódarázs volt. Mivel a halálesettel kapcsolatban bűncselekmény gyanúja nem merült fel, a rendőrség nem indított eljárást.

Egy kirándulócsapat egyik tagja a közelmúltban arról tájékoztatta lapunkat, hogy két felnőtt és négy gyerek társaságában járta a Bükk erdeit, és közülük négyen szenvedtek el darázscsípést a rövid túra során.

A lódarazsak Miskolcon is megjelentek: a múlt héten három nap alatt kétszer kellett szakembernek eltávolítania kézilabda-méretű lódarázs-fészket – az egyik a Fazola úti játszótérnél, a másik az Aba utcán volt. A méhész mindkét alkalommal megvárta, hogy este fészkükre húzódjanak a rovarok, majd az egész családot egyszerre ártalmatlanította.

Darázs, nem méh

Molnár Gergely egy négyszáz-kaptáros méhészetet vezet, ő az Országos Magyar Méhész Egyesület encsi szervezetének elnöke. A méhész elmondta: a legtöbb rovarcsípés, amit az emberek a méheknek tulajdonítanak, általában a darazsak számlájára írható. Az idén a megszokottnál lényegesen több a darázs, ami a méhészek életét is megkeseríti, mert pusztítják a méhállományt. Molnár Gergely úgy védekezik ellenük, hogy csapdákat helyez el az elfogásukra – bedugaszolt PET-palack oldalán egy akkora lyukat fúr, hogy a darázs beférjen, a flakon alján pár korty cetes cukorszirupot helyez el. Az ecetre azért van szükség, mert azt a méhek elkerülik, a palackba így csak darazsak tévednek, ők viszont nem találnak ki onnan.

Molnár Gergely úgy véli, hogy vagy a nagy meleg lehet az oka a darazsak inváziójának, vagy hogy valamelyik természetes ellenségükből idén kevesebb van, de tény, hogy a megszokottnál sokkal több a darázs, ami a cserepek alatt, a padláson is remekül elszaporodik. A darázscsípéssel a méhész szeerint nem csak azért kell vigyázni, mert mérgük erősebb mint a méheké – és az azokétól eltérő összetételű –, hanem mert a darazsak – miután a dögökre is rászállnak – fertőzést hordozhatnak, csípésük nem csak az arra allergiások számára jelenthet veszélyt.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában