Helyi közélet

2011.08.11. 15:47

Szakértői telefon a devizahitelekről - Hitelesek a bedőlés határán

Miskolc - Már azok is bajban vannak, akik eddig tudták fizetni devizahitelük részleteit.

Miskolc - Már azok is bajban vannak, akik eddig tudták fizetni devizahitelük részleteit.

Elkeseredett olvasóink telefonhívásaitól volt hangos az Észak-Magyarország szerkesztősége csütörtök délelőtt. Vendégünk volt ugyanis Stoff László, a Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete miskolci irodájának munkatársa és Faragó Zoltán ingatlanszakértő. Mindketten a bajba került devizahiteleseknek próbáltak meg tanácsokat adni. Szinte minden olvasónk az egyre emelkedő törlesztőrészletek miatt került kilátástalan helyzetbe. Nem azzal van baj, hogy nem akarnának fizetni, hanem azzal, hogy lassan a törlesztőrészleteken kívül nem marad pénzük a megélhetésre. Stoff László úgy fogalmazott, ez már banki uzsora. Legtöbb olvasónknak egyébként az tanácsolta, hogy keressék fel az egyesület miskolci irodáját, hiszen mindenkinek más a szerződése, más a problémája. Az egyesület egyébként perközösséget alakított a fővárosban és Miskolcon is. Szeretnék elérni a banki kölcsönszerződések felülvizsgálatát, a kedvezőtlen szerződések miatt bajba került emberek kártalanítását, valamint a svájcifrank-alapú hitelek forintalapúvá alakítását. Akinek eddig nem volt szerződésmódosítása, csatlakozhat a perközösséghez.

Lassan bedől

Egyik olvasónk azt panaszolta, hogy eddig ugyan rendesen fizette a részleteket, de lassan ott tart, hogy bedől a hitele. Azt kérdezte, mi lesz, ha nem tud fizetni. Szakértőink elmondták: a legtöbb bank 3 hónap elmaradt részlet után felbontja a kölcsönszerződést, és elindul a végrehajtási folyamat. Sokan szerették volna tudni azt is, hogy érdemes-e a rögzített árfolyamot választani. Stoff László úgy fogalmazott, ebben nem adhat egyértelmű választ, mert mindenkinek saját magának kell eldöntenie, hogy mi választ, de felhívta a figyelmet: az árfolyamrögzítés csak átmeneti időre, 3 évre jelent könnyebbséget, ugyanis a havi részletek ki nem fizetett része tovább halmozódik és kamattal terhelődik. Csak annak érdemes ezt a megoldást választania, aki úgy látja, három év múlva jelentősen nő a bevétele. Azonban, hogy mi lesz három év múlva, most még nehéz megjósolni, tette hozzá.

Inkább eladni

Egy olyan olvasónk is tanácsot kért, aki gépkocsirészleteit nem tudja fizetni, és futamidő-hosszabbítást kérne. Szakértőnk azt javasolta, ha valakinek már csak 1-2 éve van hátra a futamidőből, célszerűbb eladni a járművet, kifizetni a banki tartozást, és olcsón vásárolni egy 7-8 éves gépkocsit. A futamidő-hosszabbítással ugyanis aránytalanul megnő a kocsiért kifizetett összeg, ráadásul. ha a részleteket még sem tudja fizetni, a végrehajtó viszi a kocsit, a fennmaradó összeget ráterhelik a házra, és így elúszhat az ingatlan is.

ÉM-HE


Elérhetőségek

A Banki Hitel Károsultjainak egyesülete miskolci irodája

Miskolc, Király utca 12-14.

Telefon: 06-70/775-60-74

Nyitva tartás: 9-16 óráig


Néhány kérdés, néhány válasz

Visszafizethetem-e egy összegben a kölcsönömet rögzített árfolyamon?  

 Válasz: A visszafizetést nem lehet rögzített árfolyamon kérni, csak a napi árfolyamon.

Az államnak a bankadóból kellene segítenie a devizahiteleseket. Miért nem teszi ezt?

 Válasz: A bankadót az államadósság csökkentésére vezették be, így valószínűleg ezt a pénzt az állam nem fogja a hitelesek megsegítésére fordítani.

Lakáskassza megtakarítással kombinált devizahitelt vettünk fel 3 évvel ezelőtt. A Lakáskassza jövőre letelik. Mire számíthatunk?

 Válasz: A Lakáskassza összege csökkenti majd a hitel tőkerészét, így várhatóan kevesebb lesz a havi törlesztőrészlet. A Lakáskasszát azonban nem érdemes a futamidő lejárta előtt felbontani, mert akkor elvész a 30 százalékos állami támogatás.

Teljes kilátástalanságban vagyunk, mert már februártól nem tudjuk fizetni a lakáshitelünket. Szeretnénk eladni a házunkat, de nem tudjuk. Ha elárverezik a házunkat, azzal megelégszik a bank, vagy ha áron alul adja el, a fennmaradó összeget még ki kell fizetnünk?

 Válasz: Banktól függ, hogy érvényesíti-e a fennmaradó összeget. Azonban ha lehetséges, mégis jobb megoldás, ha a lakástulajdonos a bankkal egyeztetve maga próbálja meg eladni a házát, hogy megfelelő összeget kaphasson érte.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában