Helyi közélet

2011.08.25. 10:12

Sárga jelzés: Ha lehet, álljunk meg, ha nem, gyorsítsunk

Miskolc - Akár százezer forintot is fizethetünk, ha fittyet hányunk a lámpa sárga jelzésére.

Miskolc - Akár százezer forintot is fizethetünk, ha fittyet hányunk a lámpa sárga jelzésére.Az Észak-Magyarország levelezőfórumán, az Agorán egy korábban megjelent cikkünk kapcsán élénk vita folyt arról, mit kell tennie a járművezetőnek, ha a zöld lámpa hirtelen sárgára vált – szabályt sért-e, aki ennek ellenére áthalad a kereszteződésen, és ezért büntetik-e? A fórumon azt találgatták, hogy a lámpa vonalában kell-e megállni, és ha igen, akkor melyik – a kereszteződés szélénél elhelyezett vagy a kereszteződés közepén kifeszített kötélen függő – készüléket kell-e figyelembe venni? Egyesek hangsúlyozták: a sárgánál a rendőr nem büntethet, mert a sárga nem piros, azaz nem tilos.

A KRESZ szerint

A sárga jelzés „kezelésére” vonatkozóan dr. Gaskó Bertalan, a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának vezetője adott használati útmutatót. Mivel akár 100 ezer forintot is érhetnek a szavai, érdemes megfontolni azokat. Dr. Gaskó Bertalan válaszából kiderül, hogy a KRESZ idevágó passzusa szerint a sárga fény felvillanása esetén az útkereszteződésnél – a kijelölt gyalogos-átkelőhely, illetve megállás helyét jelző útburkolati jel, ezek hiányában a fényjelző készülék előtt – meg kell állni. Azonban, ha biztonságosan megállni már nem lehet, az útkereszteződésen mielőbb át kell haladni. A sárga fényjelzésnél akkor biztonságos a megállás, ha a tényleges féktávolság elegendő a hirtelen, vészfékezés nélküli, az előírt helyen való megálláshoz. Tehát amennyiben az útkereszteződéshez közelítve már messzebbről észlelhető a sárga fény, és a jármű hirtelen fékezés nélkül megállítható, az adott helyen meg kell állni.

Mégis, mennyibe fáj?

Azon is folyt a vita, hogy vajon „mennyibe kerülhet” egy sárgán való áthajtás? Dr. Gaskó Bertalan elmondása szerint kétféle „díjszabás” létezik. „A bírság összege a jelenleg hatályos szabályozás szerint attól függ, hogy a hatóság megállítja-e a szabálysértőt vagy sem. Ha ugyanis a helyszínen sikerült megállapítani a jármű vezetőjének személyazonosságát, vele szemben a helyszínen szab ki közigazgatási bírságot az ellenőrző hatóság. A bírság összege ebben az esetben sárga és piros jelzés esetén egyaránt 100 ezer forint. Amennyiben azonban nem történik megállítás, csak a megfelelő technikai eszközzel készül felvétel, jogsértés (sárga jelzésen való tiltott áthaladás) miatt az országos illetékességgel rendelkező rendőri szerv szab ki részére 50 ezer forint értékű közigazgatási bírságot”, tájékoztatott a szóvivő.

Elsődlegesen pirosat

A rendőrség tapasztalataira is kíváncsiak voltunk. Ezzel kapcsolatban dr. Gaskó Bertalan elmondta, balesetmegelőzési szempontból a piros jelzésen való áthaladás kiszűrése az elsődleges cél, a mérések is elsősorban erre irányulnak, azonban sárga jelzésen való áthaladás rögzítése is megtörténik a szükséges esetekben. „Megyénkben számos esetben történik felvétel a forgalomirányító fényjelző készülék tilos jelzésének figyelmen kívül hagyása miatt. A szabályok betartása nemcsak a bírságok elkerülése, hanem a balesetek és a veszélyes közlekedési helyzetek, szituációk megelőzése érdekében is nagyon fontos”, fűzte még hozzá a Gaskó Bertalan.

ÉM-SZP


Hány esetben?

Arra nézve egyelőre a rendőrség nem rendelkezik konkrét adatokkal, hogy a megyében hány esetben indítottak eljárás sárga jelzésen való áthaladás miatt. „A tapasztalatok azt mutatják, hogy amikor az autós azt hiszi, átbújt a sárgán, akkor valójában már a piroson ment át. Szintén tapasztalat, hogy aki szabályosan vezet és odafigyel, annak nem jelent gondot megállni a lámpa előtt”, tette hozzá Dobi Tamás zászlós, helyettes szóvivő.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában