Helyi közélet

2011.08.11. 18:03

Ormosbánya csendes – néha nem csendes

Ormosbánya - Kisebb csoportosulás volt ugyan, de estére teljesen helyre állt a nyugalom.

Ormosbánya - Kisebb csoportosulás volt ugyan, de estére teljesen helyre állt a nyugalom.

Az egyik honlapon szerdán este hét óra körül közzétették: kapákkal, husángokkal felfegyverkezett romák gyülekeznek egy ormosbányai ház előtt, hogy elégtételt vegyenek a ház lakóin, akik egy internetre feltöltött videón panaszkodnak a helyi cigányok életvitelére. A beszélgetést egy múlt hét végi „baráti szalonnasütés” alkalmával rögzítették, és a megszólalók arról számoltak be, hogy már nem bírják a környékükön lévő rendetlenséget, a koszt és a temérdek patkányt, és nem érzik biztonságban magukat és gyerekeiket, akiket a helyi romák csapatostól támadnak meg – leköpik, megfenyegetik, megverik őket az iskolában, az utcán elveszik a biciklijüket. A romák közül sokan látták a videót, és elindultak, hogy számon kérjék a velük egy utcában lakó nyilatkozókat.

Álhír a portálon

Sike Ferencné, Ormosbánya polgármestere értesült a kialakulóban lévő konfliktusról, és értesítette a helyi kisebbségi önkormányzat vezetőjét és a rendőrséget. A kisebbségi elnök a helyszínre ment, és hazaküldte a cigányokat, a rendőrségnek nem volt oka intézkedni. Közben az egyik szélsőséges portálon megjelent az álhír, hogy a cigányok – akik között állításuk szerint más városból buszokkal odaszállított idegeneket is láttak – felfegyverkezve körülvették a házat, és hogy egy nagyobb létszámú „hazafi” is elindult a blokád alatt tartott család megsegítésére.



Munkatársunk éjfél körül járt Ormosbányán, melynek mindkét végén ellenőrző-áteresztő pontokat létesített a rendőrség. A Középső utca elején – amelynek egyik végén a nyilatkozók, a többi részén romák laknak – rendőrök álltak, minden erre vetődőt igazoltattak, és időnként járőrautók hajtottak végig a kihaltnak tetsző utcákon. Ott jártunkkor csend volt és teljes nyugalom, mindössze egy-két roma ember beszélgetett a kapuja előtt, ők is inkább kedélyesnek tűntek, mint fenyegetőnek. Ott jártunk előtt a honlapon olvasható eseményekkel összefüggésben a településre érkezett Egyed Zsolt, a Jobbik országgyűlési képviselője is. A politikus látogatásának pozitív hozadéka volt, hogy a honlapon fejlődő hírben megjelentek tapasztalatai, miszerint a faluban teljes a nyugalom, az utcán csak ők és a rendőrök voltak. Egyed beszámolója szerint is délután egy-két cigány család ordibált mindössze.

Fórum lesz

Mint Sike Ferencné munkatársunknak elmondta, a településen vannak gondok, de semmi olyan, amit helyben, a rendőrség segítségével ne tudnának megoldani, ezért a jövő héten lakossági fórumot kíván tartani, ahol minden érdekelt elmondhatja a véleményét, és ahol közösen próbálnak megoldást találni a problémáikra. A fórumról természetesen beszámolunk majd.

ÉM-SZP


Csak terjengtek a hírek

Csütörtökön kora délután kaptuk a hírt, hogy egy 50-60 fős romatársaság gyűlt össze a polgármesteri hivatal előtt, és a polgármesterrel akartak beszélni, mert elterjedt a körükben, hogy ő „hívta be a Jobbikot”. Sike Ferencné munkatársunk érdeklődésére elmondta: semmi ilyesmit nem csinált, és egy rögtönzött fórumon” ezt sikerült az egybegyűltekkel is megértetnie. Csütörtök késő délután újra csend volt Ormosbányán, a rendőrök ennek ellenére továbbra is folyamatos rendőri jelenlétet tartanak fenn a településen. 


Keretbe: 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában