Helyi közélet

2011.08.25. 08:52

Nézőpont: Gyökeres ellenség

<em>Parlagfű: hálás téma. Úgy ostorozhatjuk, szapulhatjuk, hogy megjelenés után senki nem reklamál. Irtani kell még az írmagját is, mert ilyen tájt virágzáskor annyira allergén, hogy a lakosság jórészét lebetegíti. Sokan nem is tudják, hogy ebben a kánikulában mitől náthásak, mitől köhögnek</em>. <strong>Szántó Rita jegyzete.</strong>

Parlagfű: hálás téma. Úgy ostorozhatjuk, szapulhatjuk, hogy megjelenés után senki nem reklamál. Irtani kell még az írmagját is, mert ilyen tájt virágzáskor annyira allergén, hogy a lakosság jórészét lebetegíti. Sokan nem is tudják, hogy ebben a kánikulában mitől náthásak, mitől köhögnek. Szántó Rita jegyzete. Az igazoltan allergiásak könnyező szemmel panaszolják, hogy ki sem mehetnek a lakásból a száraz levegőben vitorlázó pollenektől. Vesztüket követelik mindazoknak, akik eltűrik, hogy telkükön elszaporodjon ez a semmirevaló, semmire sem jó növény.

Majd mindig akadnak politikusok, lelkes aktivisták, akik a televízó kamerája előtt tövestül tépdesik a parlagfüvet. Minden kampány mottójaként elhangzik, hogy súlyos pénzbüntetéssel vagy akár elzárással is sújthatják a gyomos ingatlanok gazdáit. Ennek ellenére ez a fránya, senkinek nem kedves gyomnövény évente csaknem egyharmadával nagyobb területet gazosít el. Hiába minden fenyegetés, az erre érzékeny betegek felhívása, alkalmi kampánya, minden uborkaszezonban megterem a közellenségnek számító parlagfüvünk.

S így lesz jövőre is. A parlagfű ugyanis nem olvas újságot, nem néz televíziót. Nekünk meg csak nem akaródzik a költséges és fáradságos gyökeres irtás.


Miskolc - A Zöld Kapcsolat Egyesület a Többcélú Kistérségi Társulás megbízásából egy nyertes projekt részeként parlagfű elleni települési akciónapot tartott szerdán Miskolcon a Hősök terén, a Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve, a Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága, az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány részvételével.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában