Helyi közélet

2011.08.01. 15:27

„Boszorkányok márpedig vannak”

Tarcal - Könyves Kálmán törvénykönyve ihlette a vasárnapi tarcali programokat.

Tarcal - Könyves Kálmán törvénykönyve ihlette a vasárnapi tarcali programokat.Két napos program várta a tarcaliakat és az odalátogatókat a hét végén. Szombaton borkirálynőt választottak a településen (immár negyedszer), hat királynőjelölt mérte össze tudását. Vasárnap ...Boszorkányok márpedig...VANNAK alcímmel rendezték meg a Tarcali napot.

Bár ez volt a tizenhatodik alkalom, mégis teljesen más várta a helybélieket és a Tarcalra látogatókat mint az előző években. A mostani rendezvényt ugyanis Könyves Kálmán királyunk ihlette. Pontosabban annak 1100 körül született törvénykönyve, amely születésének tarcali vonatkozása is van: a 84 törvénycikkből álló törvényt ugyanis a településen alkotta meg a királyi tanács. E törvényekből az 57. cikkely ismeretes leginkább:  „A boszorkányokról, pedig, mivel ilyenek nincsenek, semmiféle vizsgálatot ne tartsanak.” Drozda Aranka, a művelődési ház vezetője szerint ez a cikkely adta az idei programsorozat apropóját. Igyekeztek bebizonyítani, boszorkányok márpedig vannak.

Boszorkányok mindenhol

Először is előzetes pályázattal igyekeztek láttatni mindazon történeteket, legendákat, meséket, hiedelmeket, melyek a boszorkány alakjához kötődnek. A pályamunkákat (rajz, báb, festmény, makett, írásos munkák, fotó) kiállították, és értékes díjakat is kiosztottak a megnyitó alkalmával. A rendezvény ideje alatt is versenghettek a vállalkozó kedvűek: boszorkányos finomságokat kotyvasztottak; megmérettették szépségüket a Boszorkány Szépségversenyen, boszorkányos ügyességgel rendelkezők Óriás Boszit is készíthettek mindenféle hozott anyagból. Értékes tárgyjutalom illette a legügyesebbeket.

Mindezek mellett színes és változatos színpadi produkciókat is láthattak az érdeklődők: boszorkányos táncokat, részt vehettek egy boszorkányperben, sőt el is égették (persze, csak jelképesen) az elítéltet. Sőt, akinek kedve volt, virradatig boszorkánybálban múlathatta az időt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában