Helyi közélet

2011.08.24. 09:09

Biofű: Nem tiltott szer, de az átadását büntethetik

Miskolc - Ha kiskorúnak adnak belőle, akkor bűncselekménynek számít.

Miskolc - Ha kiskorúnak adnak belőle, akkor bűncselekménynek számít.

A közelmúltban beszámoltunk róla, hogy immár Miskolcon is lehet kábítószerlistán nem szereplő, de kábító hatást kifejtő anyagokat boltban vásárolni. Az itt kapható, „dísztárgy, csak gyűjtőknek” feliratú tasakokban általában olyan növényi származék van, ami – egy csipet dohánnyal elkeverve, cigarettaként elszívva – a THC-tartalmú – és ezért a tiltott kábítószerek listáján szereplő – marihuánához hasonló bódult állapotot vált ki.

A boltban kapható herbálfű, biofő vagy kártyafű névre keresztelt anyag fogyasztását ugyan a törvény nem tiltja, a napokban mégis eljárás indult egy alsózsolcai fiatal felnőtt ellen, mert – a rendőrség megalapozott gyanúja szerint – adott belőle egy 18. életévét be nem töltött fiúnak. A két fiatal – a gyermekvédelmi intézet lakói – közül az idősebb három évig terjedő börtönbüntetéssel fenyegetett bűncselekményt követett el akkor, amikor az anyagból megkínálta fiatalabb társát, a büntető törvénykönyv szerit ugyanis bűntettet követ el az a felnőtt, aki 18. életévét be nem töltött személynek kábítószernek nem minősülő kábító hatású anyag, illetőleg szer kóros élvezetéhez segítséget nyújt, vagy ilyen személyt erre rábírni törekszik.

A rendőrség az eset kapcsán felhívja a figyelmet, hogy a bio-, vagy herbálfű ugyan nem minősül kábítószernek, de fogyasztása jelentős egészségügyi kockázattal jár – mutatott rá Dobi Tamás zászlós, a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának munkatársa. „Az ilyen és ehhez hasonló anyagok átadása 18. életévüket be nem töltött személyeknek pedig bűncselekmény!”, tette hozzá.

ÉM-SZP


Elsőként indult a Miskolci Rendőrkapitányságon olyan nyomozás, amikor kábítószernek nem minősülő anyagot, úgynevezett „biofüvet” adott át a felnőtt korú gyanúsított egy fiatalkorúnak.

Miskolc (MTI) - Elsőként a miskolci rendőrkapitányságon indult nyomozás amiatt, hogy kábítószernek nem minősülő anyagot, úgynevezett "biofüvet" adott át felnőtt korú gyanúsított egy fiatalkorúnak - tájékoztatta a rendőrség hétfőn az MTI-t.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában