Helyi közélet

2011.08.18. 12:09

Arcok a megyéből: Rizner Dénes, alias Deniz, a rapper

Kazincbarcika - Őszinte szövegei miatt egyre népszerűbb előadónak számít a kazincbarcikai Deniz. 

Kazincbarcika - Őszinte szövegei miatt egyre népszerűbb előadónak számít a kazincbarcikai Deniz.  Klippjei főleg az interneten forognak, de itt néhány nap alatt hihetetlen nézettséget érnek el. A huszonöt éves fiatalember tíz éve írja a rapszövegeit, amelyek ha szerelemről szólnak, a kapcsolatok buktatóira mutatnak rá.

Megállítják az utcán, de...

Elmondása szerint őt is zavarja az a népbutítás, ami zenei fronton folyik, azok a számok, amik a rádiókban mennek, arra jók, hogy az emberek ne foglalkozzanak a mindennapi problémáikkal. Ehelyett ő arról beszél, amit maga körül tapasztal, hogy a Szex és New Yorkon nevelkedett lányoknak sokszor az a legfontosabb, milyen kocsival viszik őket haza. Ezekkel a lányokkal kapcsolatban fel sem merülhet a családalapítás gondolata. Arra a kérdésünkre, hogy megismerik-e az utcán, Deniz elmondta, az elmúlt évek során már olyan sok helyen volt fellépni, hogy egyre többen vannak olyanok, akik ismerik a számait, és az utcán is megállítják, de ez lassan, fokozatosan, szinte észrevétlenül alakult ki. A szülei támogatják a rapelésben. Eleinte még hagyták, azt gondolták, hogy hobbinak nem olyan rossz ez, de amióta a befektetett munka gyümölcsét már ők is látják, jobban elfogadják.

Deniz egyelőre nem a rapelésből él, mint elmondta, van egy polgári állása – az egyik telefonos cégnél csoportvezetőként dolgozik –, és busszal jár be dolgozni, nem érzi magát különbnek ettől. „Örülök neki, hogy valamit tudok adni az embereknek, és nagyon szeretném, hogy egyszer ebből majd megéljek, de jelenleg Magyarországon egy normális állásból sem lehet megélni, nem hogy a szórakoztatásból” – mondta.



"Nem olyan egyszerű"

Hogy miért éppen a rap? Deniz elmondása szerint nem tud énekelni, ennél fogva nem is erőlteti ezt a vonalat, a zenei alapokat sem ő készíti, és műfajilag a rap állt hozzá a legközelebb, ahol a gondolatait el tudja mondani. A legtöbben azt hiszik, hogy rapelni egyszerű, mert van egy alap, és arra mondunk különböző rímeket, de azért „nem annyira egyszerű ez a történet”, mondta Deniz, aki saját bevallása szerint nem s z e r e t i freestyleb a n nyomni – bár néhány sör után baráti körben azért néha előfordul ez is. Nem a rímeket írja meg először, hanem, ha van egy zene, ami beindítja az agyát, arra jönnek a gondolatok, amiket aztán megpróbál rímekbe szedni.

Arra a kérdésünkre, hogy ki a példaképe, Deniz a következőt válaszolta: nem attól lesz valaki példakép, hogy milyen számokat ír, hanem hogy olyan életet él-e, amit érdemes követni, ezért senkit sem akart megnevezni. Eminen azért ez alól kivétel volt, akit Deniz annak ellenére zseninek tart, hogy a média sok esetben bohócot csinált belőle.

ÉM-SZP


Névjegy:

Rizner Dénes 

Kor: 25 év, nőtlen

A Surányiban érettségizett, aztán Egerbe járt az Esterházy Károly Főiskolára

Ha fájni kell, fájjon című számát eddig több mint 54 ezren nézték meg a youtube-on

Második lemeze hamarosan kapható lesz


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában