Helyi közélet

2011.08.03. 18:11

A forgalomtól reped a ház

Múcsony - Nyolcvan centire alszanak a dübörgő motorok zajától.

Múcsony - Nyolcvan centire alszanak a dübörgő motorok zajától.„Beleremeg az ágyunk, amikor a teherautók itt mennek el a házunk mellett”, mesélte a Múcsony közepén, a „deltában” lakó Nógrádi János és felesége, akik végső kétségbeesésükben fordultak szerkesztőségünkhöz. A „delta” tulajdonképpen egy veszélyes útkereszteződés Múcsony közepén, itt találkozik a Kazincbarcika felől egy íves balkanyarral Szuhakállónak tartó út a falu főutcájával, ami a 27-es főút irányából Barcika felé tartó forgalmat is kénytelen levezetni.

Megváltozott forgalmi rend

Mint a házaspár elmesélte, úgy egy évvel ezelőtt az önkormányzat megváltoztatta a forgalmi rendet a házuk környékén, és amíg eddig ugyanazon az úton, melyen keresztül a járművek megközelíthették a múcsonyi benzinkutat, vissza is tudtak térni a főútra, az utca egyirányúsítása következtében erre már nincs lehetőségük, és így csak a házuk háta mögött húzódó keskeny úton keresztül térhetnek vissza oda. Mivel az utacskáról a főútra kilátni és kifordulni egyaránt nehéz és veszélyes, sokszor percekig járatják, túráztatják a házaspár ablaka alatt a motort a járművezetők. Nógrádi János elmondása szerint ennek következtében a ház ötven centi vastag téglafalain repedések jelentek meg; jut belőlük a sarkokra és az ablakok környékére is, és a házaspár nem győzi a tetőcserepeket a helyükre igazítani, mert a rezonancia következtében azok is minduntalan lerázkódnak.

Reped a fal, hullik a cserép

A ház fala és az út között mindössze nyolcvan centi a távolság, így gyakorlatilag a házaspár feje mellett járnak el a járművek. Mint Nógrádi János elmesélte, főleg a reggeli órákban elviselhetetlen a forgalom, mert a nagyobb fuvarok ilyenkor indulnak, de napközben is alakultak már ki veszélyes helyzetek, amikor valaki megpróbált behajtani az utcácskába, ami annak ellenére, hogy egyetlen jármű számára sem elég széles, kétirányú forgalmat bonyolít le – már ha sikerül a főútról lefordulniuk a járműveknek.

„Egy reggel arra lettünk figyelmesek, hogy egy teherautó elvitte a csatornánkat, egy másik járműről lelógó rakomány pedig a ház sarkából tört le egy tenyérnyi darabot.”, mesélte Nógrádi János, aki úgy érzi, problémájával nem foglalkozik az önkormányzat.

Megoldás: a körforgalom

Viszlai Viktor, Múcsony polgármestere elmondta, hogy tisztában vannak vele, hogy túl közel van az úthoz a ház, de egyelőre nem tudnak ellene tenni semmit. A tervek szerint a „deltát” hamarosan megszüntetik, a balesetveszélyes kereszteződés helyén körforgalmat alakítanak ki; az erre vonatkozó tervek engedélyeztetését már megkezdte a közútkezelő. Miután átalakították a csomópontot, ahhoz csatlakozik majd a kérdéses utcácska, aminek a kiszélesítésére, nyomvonalának kismértékű áthelyezésére vonatkozó tervek már készen vannak. Így a forgalomtól a ház két-két és fél méter távolságra kerül.

A Nógrádiék házán lévő repedések eredetéről a polgármester nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, annyit azonban elmondott: a ház már nagyon idős, és a településen elképesztően nagy az átmenő teherforgalom, naponta 3200 áruszállító dübörög keresztül Múcsonyon. A jelentős forgalom okát firtató kérdésünkre a polgármester elmondta: a szállítmányozók valószínűleg a Múcsonyon keresztülvezető utat használva próbálják elkerülni a 26-es főút számukra fizetős szakaszát.

Ha valaha elkészül a 26-es főút Kazincbarcikát is elkerülő, négy sávra bővített szakasza, az valószínűleg Múcsony számára is megkönnyebbülést hoz majd, mert jelentősen csökkenhet általa az egyre elviselhetetlenebb méretű átmenő forgalom.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában