Helyi közélet

2011.07.24. 13:11

Tudásgyár táborok a Vasgyárban: hetven milliós kulturális projekt Miskolcon

Tabu-tábor a Maladype színházzal, MŰÚT Szöveggyár Írótábor, Filmgyár tábor fiataloknak a kihalt Gyárban.

Tabu-tábor a Maladype színházzal, MŰÚT Szöveggyár Írótábor, Filmgyár tábor fiataloknak a kihalt Gyárban. Július 28-29-30-án egyszerre zajlik ötféle, a kortárs művészet megértését és a művészeti alkotókedv felkeltését, kipróbálását célzó tábor a Vasgyárban, középiskolás fiatalok részvételével. A Tudásgyár projekt keretében a táborszervezők nemcsak az egyes művészeti ágakkal való gyakorlati ismerkedést teszik lehetővé, hanem azt is, hogy ismert művészekkel, a mai kortárs művészeti élet meghatározó alakjaival találkozhassanak, beszélgethessenek a miskolci középiskolások: Balázs Zoltán - rendező (Maladype Színáz), Dyga Zsombor - rendező (Utolér), Pálfi György - rendező (Hukkle), Török Ferenc - rendező (Overnight), Groó Dia - rendező, forgatókönyvíró (Vespa), M. Tóth Géza - animációs rendező (Bogyó és Babóca), Csákvári Géza, Libor Anita - filmkritikusok, feLugossy László - képzőművész, performer, Lakatos István - képregénykészítő (Lencsilány), Sopotnik Zoltán - költőÉlet egy halott gyárban- Július 27-28-29-én több művészeti tábor fut egy időben Miskolcon

Ingyenes táborok fiataloknak a miskolci Vasgyárban

 

MŰÚT Írótábor (július 25-30.)

Maladype színházi tábor (július 22-augusztus 4.)

Filmgyár  (július 26-augusztus 4..)

Gyársztori, Vasgyár-helytörténeti tábor (július 25-30.)

A zene legyen veled, (július 29-augusztus 4.)

Képgyár, képzőművészeti és fotós, vizuális antropológia tábor, (július 17-22.)

 

TUDÁSGYÁR PROJEKT

MISKOLC

(Factory Sportaréna, a volt vasgyárban)

 

A Szépmesteségek Alapítvány (MŰÚT folyóirat, Miskolc) és a KKSK (Factory Sportaréna, Vasgyár) közös pályázata mintegy 70 millió Ft-ot nyert a TÁMOP kiírásán. ("Építő közösségek”, közművelődési intézmények az élethosszig tartó tanulásért 2. kör: A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában) Projekt indult 2010. november1-én, zár 2012 áprilisában.

A nyertes pályázat lényege

A két pályázó a kortárs művészetek több területén nyújt ingyenes képzési lehetőséget jellemzően középiskolás fiatalok (és részben egyetemisták) számára. (Film, irodalom, színház, zene, képzőművészet, helytörténet, mindennapi kultúra, plusz közösségi események). A szakkörök, műhelyek, táborok, nyilvános nagyrendezvények nagyrészt a volt Vasgyár területén  a Factory Sportarénában zajlanak majd, (néhány a belvárosban) és összesen több mint ötszáz fiatal vesz majd részt rendszeresen a képzéseken 17 hónapon át, több mint 400 foglalkozáson.  Életet  a Vasgyárba, mondjuk mi, hiszen régi-régi adóssága a városnak, hogy ezen a majdnem halott több mint százharminc hektáron elinduljon valami határozott rekultivációs folyamat. A fiatalok az elméleti és gyakorlati oktatáson túl betekintést nyernek egy-egy szakmába, annak részleteibe, tehát bizonyos szempontból pályaválasztási segítség is ez nekik, az általános kulturális gazdagodáson túl.

 

Célcsoport

-          a Vasgyár környezetében élő fiatalok

-          alacsony végzettségű hátrányos helyzetű fiatalok

-          rossz családi körülmények között élő hátrányos helyzetű fiatalok

-          roma fiatalok

-          művészet iránt érdeklődők, tehetséges miskolci fiatalok

-          helyi fiatalok, önkéntesek

Egy példa a táborok közül

Tabu - tábor a Vasgyárban a Tudásgyár Deszka műhelyével és a Maladype Színházzal

Előadás születik 2011. július 22-e és augusztus 4-e között, a Vasgyárban. A volt LKM irodaházban és a Factoryban a Tudásgyár Deszka műhelyének szervezésében, a Maladype Színház közreműködésével harminc diák a tabuk témájában vesz részt színházi foglalkozásokon, próbákon. Ami közös munkájukból születik, augusztus 4-én láthatja a közönség, a Factory Fesztiválon.

A Maladype a mai hazai független színház meghatározó csoportja. Művészeti vezetőjük, Balázs Zoltán olyan nagy tudású mestereknél tanult, mint például Robert Wilson. A társulat – amelynek tagjai magyar, román, svéd, amerikai színiiskolákban alapozták meg a tudásukat - egyre kifinomultabb színházi nyelvet használva hozzák létre előadásaikat. A Maladype a határokon túl is képviselő a magyar független színház törekvéseit: az utóbbi évadokban Európa számos fesztiváljának vendége volt.

www.tudasgyar.info.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában