Helyi közélet

2011.07.12. 17:52

Tíz "testvérünk" Tamperéből

Miskolc - Közös érték és példa is az évtizedek óta töretlen finn - magyar civil kapcsolat.

Miskolc - Közös érték és példa is az évtizedek óta töretlen finn - magyar civil kapcsolat.

Ilyen szép számú látogatót már több mint tíz éve nem fogadott a Miskolci Magyar - Finn Baráti kör a tamperei testvérvárosból, s nagyon örül, hogy ismét megnőtt az érdeklődés városunk iránt - jegyezte meg dr. Kriza Ákos polgármester, aki hivatalában fogadta a látogatókat. Programjukat megismerve, amelyben szerepel Eger, Kassa, a Barlangfürdő és pincelátogatás is, megjegyezte: hasznos lesz számunkra, ha hírét viszik: a lehetőségek városában, Miskolcon és környékén van annyi látnivaló, ami miatt érdemes ide utazni, s néhány napot itt tölteni.

Többen többedszer

A tíz tamperei vendég - akik közül csak 3-an nem jártak még itt - érdeklődött a város fejlődési lehetőségei felől, és saját példájukra alapozva kinyilvánították: nagy szerencse egy város számára, ha helyben van egy egyeteme. A polgármester ezt aláhúzta, s elismerőleg szólt a két város több évtizedes civil kapcsolatáról. Példájukból, mint mondta, a politikának van mit tanulnia.A beszélgetést kölcsönös ajándékozás és a miskolci városvezető és munkatársa tamperei meghívása zárta.

Tanulják a magyart

Az 1963-ban alakult Miskolci Magyar - Finn Baráti kör  elnökétől, dr. Farkas Tamástól megtudtuk: az 5 nap leteltével csak a vendégek fele utazik vissza hazájába, a többiek magyar nyelvi táborban vesznek részt. Elmondta: ő az alapítótól Breitenbach Józseftől vette át az elnökséget. Jelenleg 20-25 tagot számlálnak, de az egyesület fénykorában több mint 50 tagjuk is volt.

– Most szeretnénk újítani, törekvésünk, hogy a fiatalok körében is népszerűsítsük tevékenységünket - mondta.E törekvést szolgálja az az alapítójuk emlékére nyílt, Ifjúsági Házban rendezett kiállítás is, amely tovább vándorol majd Miskolc 5 gimnáziumába.

Az elnök elmondta: többször járt már Finnországban, s úgy érzékelte, hogy a finnek még komolyabban veszik a testvérkapcsolat ápolását, mint mi, sokan érdeklődnek a magyar nyelv iránt is. Mint utóbb megtudtuk: a miskolci finn kapcsolat másik erős szála az Első Miskolci Lions Klub amelyet a finn vammalai klub alapított húsz évvel ezelőtt.

ÉM-SzK


Hogy kezdődött? 

Dr. Farkas Tamástól arról érdeklődtünk: ő miként került kapcsolatba a finnekkel, miként lett fontos számára a finnekkel való barátság ápolása.- Az öcsém még általános iskolás korában kijutott Finnországba. Egyszer az utcán rámutatott Breitenbach Józsefre: „ő az, aki elvitt bennünket”. Megragadtam az alkalmat, s nyomban hozzáléptem, bemutatkoztam. Akkortól rendszeresen eljártam az általa alapított kör rendkívül színes tematikájú foglalkozásaira. 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában