Helyi közélet

2011.07.22. 16:21

Soha ennyi hallgató a Miskolci Egyetemen

Miskolc  - A Miskolci Egyetemnek több első éves hallgatója lesz, mint az elmúlt 5 évben bármikor.

Miskolc  - A Miskolci Egyetemnek több első éves hallgatója lesz, mint az elmúlt 5 évben bármikor.Rekordot döntött a Miskolci Egyetemre az elmúlt öt évben felvett hallgatók száma, derült ki a ponthúzás estéjén, csütörtökön. Emellett növekedett azon diákok száma is, akik vállalták a költségtérítéses képzést. A felsőoktatási intézmények közötti, egyre fokozódó helyzetben tehát a Miskolci Egyetem erősítette pozícióját, hangzott el a ponthúzást követő, pénteki sajtótájékoztatón. Dr. Patkó Gyula rektor hozzátette: a számok azt bizonyítják, egyre többen biztosak a Miskolci Egyetemen szerzett diploma értékében, így áldozatot is képesek hozni érte. Az egyetem négy karára többen jelentkeztek, mint tavaly, három karára és egy intézetébe pedig több elsőévest tudtak felvenni az elmúlt évhez képest.

Növekedést mutat a mesterképzésre felvett hallgatók száma és a felsőfokú szakképzések levelező tagozata is. Több karra és képzésre csak magas pontszámokkal lehetett bejutni. A legjobb eredmény az Állam- és Jogtudományi Kar, a Bölcsészettudományi Kar, valamint a Gazdaságtudományi Kar egyes szakjaira kellett.

Ha nem sikerült, itt a pót

A Miskolci Egyetem minden szakára lehet még jelentkezni a pótfelvételi keretében.

Még soha nem vett föl annyi hallgatót a Miskolci Egyetem, mint ebben az évben, szám szerint 3432 jelentkező érte el a bejutáshoz szükséges pontszámot – hangzott el a ponthúzás éjszakája után tartott sajtótájékoztatón pénteken. Dr. Patkó Gyula, az egyetem rektora hozzátette, ez a szám azt jelenti, hogy tavalyhoz képest 107-tel több diák nyert felvételt eddig, de még hátra van az augusztusi pótfelvételi eljárás, melynek keretében tavaly is több mint 500 hallgató került be az egyetemre. Az egyetemi vezető hozzátette: ezek a számok azért is számítanak komoly eredménynek, mert országos szinten csökken a felsőoktatásba jelentkezők száma, Miskolcon viszont növekszik. Ennek oka pedig az, hogy a Miskolci Egyetem az évek során szerethető intézménnyé vált, a hallgatók megtapasztalták, hogy itt kiváló szakmai munka folyik, kiváló körülmények között, fogalmazott a rektor.

Előkelő helyen

A legfontosabb statisztikai adatokat dr. Hell Judit tanulmányi rektorhelyettes ismertette. A grafikonokból kiderült, összesen 8002-en jelentkeztek az intézménybe. Legtöbben a Gépészmérnöki és Informatikai Karra (2227-en), az Állam- és Jogtudományi (1797-en), a Bölcsészettudományi (1572-en) és a Gazdaságtudományi Karra (1538-an) jelentkeztek. A felvett hallgatók közül 2147-en államilag finanszírozott képzésre jutottak be, 1285-en pedig költségtérítésesre. A különböző mesterképzésekre 600 hallgatót vett föl az egyetem, de februárban már 200 jelentkező a keresztféléves képzésekre felvételt nyert. Ezekkel a számokkal a népszerűségi listán az ország 56 egyeteme között a Miskolci Egyetem a 11. helyen áll. A miskolci intézményt csak a népszerű fővárosi és néhány vidéki "mamutegyetem" előzi meg.

Van még esély

Az egyetem vezetői hangsúlyozták: akinek esetleg most nem sikerült, nem kell bánkódnia, hiszen a pótfelvételi eljárásban a Miskolci Egyetem szinte minden szakára be lehet még jutni. Igaz, most már csak egy szakra és költségtérítéses helyekre lehet jelentkezni, de aki jól tanul, az két sikeres félév után átkerülhet államilag finanszírozott képzésre. Két kar új szakokat is indít a pótfelvételi eljárás keretében. A Bölcsészettudományi Kar a szociális munka alapszakot, a Comenius Főiskolai Kar pedig gyakorlati oktató és a sportkommunikátor képzéseket. A részletekről a karok honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők. Az egyetem honlapja: www.uni-miskolc.hu

- ÉM-HE -


Tudnivaló 

Amit a pótfelvételiről tudni kell

A pótfelvételi eljárás során csak egy felsőoktatási intézménybe és csak egy szakra lehet jelentkezni.

Csak azoknak a jelentkezését fogadhatják el az intézmények, akik 2011-ben tavasszal nem jelentkeztek, illetve akik 2011. július 21-én nem nyertek felvételt egyetlen felsőoktatási intézménybe sem.

Jelentkezni elektronikusan a www.felvi.hu honlapon keresztül vagy kitöltött jelentkezési lappal lehet.

A pótfelvételi jelentkezési lapot a választott intézmény illetékes karának dékáni hivatalában lehet.

A kitöltött jelentkezési lapokat és mellékleteit a jelentkezőknek az Oktatási Hivatal (1443 Budapest, Pf. 220) címére kell eljuttatnia.

A jelentkezés határideje 2011. augusztus 9.



Miskolc - Még soha nem vett föl annyi hallgatót a Miskolci Egyetem, mint ebben az évben, szám szerint 3432 jelentkező érte el a bejutáshoz szükséges pontszámot - hangzott el a ponthúzás éjszakája után tartott sajtótájékoztatón pénteken.        


Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat csütörtök este a www.felvi.hu portálon. Mintegy 141 ezer, egyetemre és főiskolára jelentkező tudhatja meg, hogy felvették-e.


Miskolc, Debrecen, Pécs, Szolnok és Budapest –  Pont ott partyval várták a felsőoktatási intézményekbe jelentkezők a felvételi ponthatárokat. Ha öröm, ha bánat, koccintás lesz a vége.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában