Helyi közélet

2011.07.16. 11:20

Sárospatak részvételével megkezdődött "A Kárpátok régió, mint vonzó turisztikai desztináció" négyoldalú turizmusfejlesztési program megvalósítása

Sárospatak - A Kárpátok régió, mint vonzó turisztikai desztináció határokon átnyúló négyoldalú program megvalósítása kezdődött meg Sárospatak Város részvételével.

Sárospatak - A Kárpátok régió, mint vonzó turisztikai desztináció határokon átnyúló négyoldalú program megvalósítása kezdődött meg Sárospatak Város részvételével.A Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna Európai Szomszédsági és Partnerségi Eszköz (ENPI, azaz: European Neighbourhood and Partnership Instrument) egy olyan új határon átnyúló együttműködési program 2007-2013 között, amely az EU külső határai mentén elhelyezkedő, egyelőre tartósan az EU-n kívül maradó partnerországok érintett régióival való együttműködést támogatja. Magyarország esetében az ukrán határszakasz tartozik ebbe a körbe.

A program általános célkitűzése: az együttműködés fokozása és elmélyítése Ukrajna Kárpátalja, Ivano-Frankivszki és Csernovici megyéi és a tagállamok támogatott illetve ’szomszédos’ határmenti régiói között, környezeti, szociális a gazdasági szempontból fenntartható módon.

A támogatható prioritások, beavatkozások, tevékenységek között az első prioritás (Gazdasági és társadalmi fejlesztések) első intézkedése a harmonikus turizmusfejlesztés. Az intézkedés célja hogy növelje a határ menti régióba látogató turisták számát, a helyi kulturális és a természeti értékekre alapozva. A partnerségen alapuló együttműködés a turizmus különböző szereplői között, mert a gazdag turisztikai kínálat megteremtése a jövő útja a régióban.

A programon belül az első pályázati kiírásra nyújtott be pályázatot a Kassa – Európa Kulturális Fővárosa 2013. n.o., a Kárpátok Alapítvány Nagybányai (RO) és Ungvári (UA) Szervezetei, valamint magyar partnerként Sárospatak Város Önkormányzata.

A projekt megvalósítása hosszas előkészítések után idén tavasszal műhelymunkákkal kezdődött meg, s mára már a nyílvánosságot is tájékoztathatjuk a részletekről.

A projekt fő tevékenységei:

1. Együttműködési platform kialakítása a határ menti Kárpátok régióban a négy országban a turizmus területén.

1.1. Elsőként a főkedvezményezett szemináriumot szervezett idén tavasszal a partnerek képviselői részére Kassán, hogy megvitassák, miként valósítsák meg a helyzetelemzést, és azt hogyan kommunikálják a helyi turisztikai szereplőkkel.

Várt eredmény, egy fejlett turisztikai együttműködési platformok kialakulása a négy határos országrészben a helyi és az egyéni turisztikai partnerek szintjén.

1.2. Kérdőívek készítése és kiosztása helyi szinten a turisztikai szereplők együttműködési hajlandóságának elemzése céljából (állami / magán szektor)

Minden partner minimum 20 db kitöltött kérdőívet vissza kell kapjon, hogy azok megfelelően értékelhetőek legyenek.

1.3. Helyi workshopok szervezése és megrendezése a négy együttműködő partner közreműködésével a helyi desztináció turisztikai szakembereinek részére a projekt céljai megismertetése céljából.

1.4. A desztinációs menedzsmentet célzó együttműködési platform megvalósítása céljából helyi potenciált értékelő tanulmány létrehozása a partnerek közreműködésével, melyek révén határokon átnyúló turisztikai potenciált értékelő közös tanulmány létrehozása a desztinációs menedzsment szervezet megvalósítása céljából.

2. Közös turisztikai desztinációs stratégia és cselekvési terv kidolgozása

Várt eredmény: felmérésekre, tanulmányokra alapozott turisztikai desztinációs stratégia kidolgozása a Kárpátok térségben, majd annak cselekvési terv szerinti hatékony végrehajtása a szomszédos országrészekben az egyéni partnerek helyi szintjén.

2.1. Turisztikai potenciál elemzése a határ menti régióban a helyi partnerek közreműködésével.

2.2. Turisztikai potenciált összegző és összehasonlító közös tanulmány készítése a főkedvezményezett részéről.

2.3. Közös nemzetközi workshop megrendezése Kassán a szakértői tanulmány bemutatása, megvitatása és elfogadása céljából.

3. Közös promóciós és marketing tanulmány kidolgozása

A közösen készítendő promóciós és marketing tanulmánytól elvárt eredmény: az interregionális turizmusmarketing és promóció megvalósítása segítésére innovatív módszerek és eljárások kimunkálása a jogosult régión belüli és azon kívüli területi hatállyal egyaránt.

4. Képzési program kidolgozása és megvalósítása

A negyedik projektelem keretében helyi turisztikai szereplők részére háromnapos képzési program kialakítására, majd a négy partnernél való megrendezésére kerül sor. A képzési programtól azt várjuk, hogy az ott tanultak alapján a helyi turisztikai desztinációk szereplői majd eredményesen végre tudják hajtani a a promóciós és marketing tanulmányban javasolt piacépítési és értékesítési programot.

5. Nemzetközi konferencia a turisztikai desztinációk fejlesztésének újdonságairól

Nemzetközi konferencia megrendezése Kassán a négy országrész turisztikai szakemberei részvételével, továbbá egy angol nyelvű kiadvány szerkesztése és kiadása, mely az új turisztikai trendeket és desztinációs menedzsment technikákat mutatja be és dolgozza fel a helyi aktorok részére.

A nemzetközi konferencia keretében partnerségi megállapodás aláírást is tervezzük, mellyel a Kárpátok régióban egy nemzetközi turisztikai klaszter alapjait teremtjük meg.

Eredményként azt tervezzük elérni, hogy a konferencia keretében megvalósul az érdeklődő idegenforgalmi szereplők tájékoztatása a turizmus innovációival kapcsolatban és a projekt eredmények láthatóvá válnak a résztvevő országok nemzeti szintjén, az egyes partnerek helyi turisztikai desztinációiban.

6. Interaktív, határokon átnyúló internetes platform fejlesztés a kialakult együttműködési platform fenntarthatósága érdekében

A Kárpátok régió, mint vonzó turisztikai desztináció projekt határokon átnyúló turisztikai desztinációmenedzsment fejlesztési programját a főkedvezményezett által fejlesztett interaktív web platform kialakítása és gondozása is támogatja a kétéves projektmegvalósítási időszakban, majd a fenntartási kötelezettség során.

A honlap révén az interaktív, többnyelvű, határokon átnyúló internetes platform ellenőrizhetővé és értékelhetővé teszi a projektet, illetve annak fenntarthatóságát segíti elő a turisztikai szereplők (szolgáltatók és látogatók) részéről nemzetközi szinten használva.

A HUSKROUA/0901/026 számú ENPI projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg.

Kérjük az érdeklődőket, hogy kövessék figyelemmel a www.sarospatak.hu és a boon.hu honlapokon, a Sárospatak újságban és a Zemplén Televizióban megjelenő híradásainkat a projekt előrehaladásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában