Helyi közélet

2011.07.21. 17:32

Országzászló váltja a Géniuszt

Miskolc - Országzászló emlékmű épül a népkertben, közadakozásból. A másik szobor ma odébb költözik.

Miskolc - Országzászló emlékmű épül a népkertben, közadakozásból. A másik szobor ma odébb költözik.Új szerepet kap a Herman Ottó Múzeummal szembeni, népkert melletti tér, (ahol jelenleg a Géniusz nevű szobor áll, amelyet a népnyelv Vaskos madonnaként is emleget) ide kerül majd az Országzászló emlékmű. A munka már halad, tegnap "becsomagolták" a Géniuszt, és a területet is elkezdték tisztítani. A szoboráthelyzésről és az Országzászló emlékmű felállításáról legutóbbi ülésükön döntöttek a miskolci képviselők.

Új szerepkörben

A Géniuszt (amely Kerényi Jenő műve és munkásmozgalmi emlékműnek készült), a sportcsarnok elé, a szökőkút mellé telepítik át, egyben új szerepkört is kap, mondta Pásztor Imre, a miskolci önkormányzat helyettes szóvivője. A győztes sportolók dicsőségét hirdeti majd. (A nyolc tonnás szobrot ma este szállítják át új helyére.)

S hogy miért épp ide kerül az Országzászló emlékmű? Azért, mert hajdanán is itt volt, tudhattuk meg. Miskolcon az 1930-es évek közepén állították fel a faragott kőtalapzaton álló, több méter magas, nemzetiszínű szalaggal díszített zászlórudat, a félárbocra engedett, nemzetiszínű zászlóval. Emlékhely volt ez Miskolcon, ahogy több helyen is volt hasonló az országban, a Trianon és a magyar sors mementója, olvasható abban az előterjesztésben, amelyet végül elfogadtak a képviselők. Ezeket az emlékműveket később az 50-es években lebontották, így került a helyére Kerényi Jenő szobra.

Fát vágtak ki

Az országzászló emlékművet a korabeli terveknek megfelelően rekonstruálják, és augusztus 20-áig tervezik felállítani. (Felállítására – a közgyűlési döntés alapján – közadakozás indult.) A tér később ünnepségek helyszíne lesz.

Kérdéses viszont, hogy miért kellett fákat is kivágni az új tér kialakításához. Pásztor Imre kérdésünkre válaszolva elmondta, néhány fenyőt, sarjról nőtt fákat és bokrokat vágtak ki. (Hogy pontosan hányat, azt nem tudta megmondani.) Ültetnek viszont helyettük újakat: azaz rendezik, parkosítják a területet, pótlásként több tucat tűlevelű örökzöld facsemetét és huszonnégy lomblevelű örökzöld cserjét ültetnek ide egy éven belül.

- ÉM-HM -

A Géniusz áthelyezése

– A szobor teherautóra emelésének kezdete: 16,30

– A közúti átszállítás kezdete: 19,30.

– A közúti átszállítás ideje alatt 19,30 órától (várható időtartam 30 perc) rendőri biztosítás mellett ideiglenes forgalomkorlátozás a Görgey Artúr úton.

– A szobor szállítójárműről való leemelése és elhelyezése a Sportcsarnok előtt várhatóan 21,30-kor történik meg.


Miskolc - A Google maps picit elírta a miskolci belváros zöld szívét, a térképen Népkert helyett Napkert szerepel a neten.


Miskolc - A főépítész párbeszédet kezdeményez, olyan legyen a Szent István tér, amilyennek a többség szeretné.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában