Helyi közélet

2011.07.19. 17:08

"Mézből lesz" az iskola

Göncruszka - Göncruszkán nem bezárják az iskolát, hanem megnyitják. Egy kft. működteti majd az új intézményt.

Göncruszka - Göncruszkán nem bezárják az iskolát, hanem megnyitják. Egy kft. működteti majd az új intézményt.Az elmúlt hónapokban lapunk is sűrűn adott hírt iskolák bezárásáról, összevonásáról vagy fenntartóváltásáról. Göncruszkán különös eset történik: nem iskolát zárnak, hanem iskolát nyitnak, melyet szeptembertől egy kft. működtet majd. A kft.-t a helyi református gyülekezet alapította, de igazából nem oktatási célból, hanem a méhészetük üzemeltetésére és az ezzel járó méhtermelésre.

A göncruszkai önkormányzat, a szülők és a gyülekezet sem tudott abba beletörődni, hogy 2009-ben megszűnt a helyi iskola, mivel a finanszírozás megváltozása miatt az intézmény fenntartása lehetetlenné vált, mondta lapunknak Sohajda Levente, helyi református lelkész. Így a gyerekek egyre messzebb kerültek szülőfalujuktól: volt, aki Hidasnémetibe, Encsre járt iskolába, de olyan szülők is akadtak, akik Kassára íratták be gyermeküket.

Alapnormatívából

– Láttam, hogy ez nem mehet így tovább – fogalmazott a lelkész. – Hiszen az iskola nem csupán az oktatást szolgálja, nem csupán gyermekmegőrző, hanem indentitás-erősítő szerepe is van. Félő volt, hogy a mi gyerekeink elveszítik a falusi kisiskolákra jellemző értékeket. Sohajda Levente elmondta: a kft. ugyanazt az állami alapnormatívát kapja majd, mint az intézményfenntartó önkormányzatok, de ezt ki tudják egészíteni a saját bevételeikből, vagyis a méztermelésből. Besegít majd az önkormányzat, néhány vállalkozó is és a szülők, ki mivel tud. A fűtést például a szülők által felajánlott szalmabálákkal oldanák meg.

A gyülekezettől egyébként nem áll messze az oktatás, hiszen a kft. bevételeiből korábban is tanulást segítő programokat működtetett a településen, valamint egy olyan ösztöndíjrendszert, mely a tehetséges, igyekvő diákokat segítette.

Az óvodában kezdődik

És hogy milyen lesz a kft. iskolája? A lelkész elmondása szerint nagy hangsúlyt fordítanak majd a nyelvoktatásra. Olyan nyelvi programot szeretnének alkalmazni, mely már az óvodában, tehát 5 éves korban elkezdődik, majd az iskolában heti 10 órában folytatódik. Így 12-13 éves korra használható nyelvtudáshoz jutnak a diákok. Az egész napos iskolában a nebulók zenét és néptáncot is tanulnak, valamint tradicionális mesterségeket, 9 éves kortól pedig választható lesz a szlovák nyelv, gondolva arra, hogy a közeli, szlovákiai Kenyheci Ipari Park munkalehetőséget kínál majd a göncruszkai diákoknak, ha kinőttek az iskolapadból

Sohajda Levente nem fél attól, hogy nem lesz elég jelentkező a szeptemberben induló első és második osztályba. Szerinte inkább a túljelentkezéstől kell félni.

- ÉM-HE -


Nyílt napot tartanak

Július 23-án, szombaton délelőtt 10 órától nyílt napot tart a szeptemberben nyitó göncruszkai, Tálentum Tehetséggondozó Általános Iskola. A szülők és a gyerekek megtekinthetik a már berendezett zeneszobát, és azokat az osztálytermeket is, melyek kicsit eltérnek a szokásostól. A nyílt napon lehetőség lesz a beiratkozásra is. Szeptemberben első és második osztály indul, majd minden évben egy-egy évfolyammal bővül az intézmény. Elérhetőségek: [email protected] Telefon: 06-46-588-217

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában