Helyi közélet

2011.07.20. 14:30

Mentőövet kaptak a kisiskolák

Szuhogy, Szakáld, Rudolftelep - Néhány kistelepülés kap állami segítséget iskolafenntartási költségeihez.

Szuhogy, Szakáld, Rudolftelep - Néhány kistelepülés kap állami segítséget iskolafenntartási költségeihez.Huszonnégy bajban lévő településnek nyújt gyorssegélyt iskoláik megőrzése érdekében a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkársága. A támogatás mértéke összesen 191 millió forint, ebből létszámarányosan 5-15 millió forint közötti összeget kapnak a működőképesség határára sodródott önkormányzatok – jelentette be a sajtó képviselőinek a napokban Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár. A pluszpénzből megyénkbe is jut valamennyi, három település kap 5-5- millió forint segítséget iskolafenntartási költségeihez.

Amíg van remény

A szuhogyi iskola 8 osztályos, több mint 100 gyerek jár ide. Az intézmény az edelényi Városi Oktatási Központ tagintézménye. Kenézné Fóris Hilda jegyző azt mondta lapunknak, az 5 millió forint abban segíti őket, hogy továbbra is megtarthassák mind a 8 osztályt. Szakáldon nagyon örülnek a támogatásnak. Dr. Barnóczki Károly polgármestertől megtudtuk, jelenleg csak alsó tagozat működik a településen 10 gyerekkel, a 38 felsős Hejőkeresztúrba jár. Évi 4 millió forintot fizetnek a hejőkeresztúri iskolának a pedagógusok munkabérének kiegészítésére, de ezenkívül még a saját iskolájuk közüzemi számláit is ki kell egyenlíteniük, ami újabb 4-5 milliót jelent. Iskolabezárásra azonban nem gondoltak. A polgármester úgy fogalmazott, amíg van egy kis remény, ragaszkodnak az iskolájukhoz. A jobb finanszírozás érdekében a jövőben igyekeznek meggyőzni a szülőket, hogy a helyi iskolát válasszák, és ne valamelyik közeli, nagyobb település intézményét.

Visszahozták

Rudolftelepen is csak alsó tagozat működik 30 kisdiákkal, de Nagy György igazgató örömmel számolt be róla, hogy sikerült visszahozni az 5. és 6. osztályt is. Pályáztak a kisiskolák újraindítását szolgáló keretre, de nem nyertek, így most nagy segítség számukra az 5 millió forintos kiegészítés. Ebből a pénzből sikerül majd az új pedagógus bérét kifizetni. Ez a település is nagyon ragaszkodik az iskolájához, hiszen, mint az igazgató mondta, diákjaik mindig szép sikereket értek el a különböző tanulmányi versenyeken.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában