Helyi közélet

2011.07.09. 10:25

Maradjunk árnyékban, igyunk sokat!

Miskolc -  Az országos tisztifőorvos péntek nyolc órától hétfő éjfélig III. fokú hőségriadót adott ki, mert ezeken a napokon az átlaghőmérséklet meghaladhatja a 27 Celsius fokot. Hogyan védekezhetünk az elviselhetetlen forróság ellen?

Miskolc -  Az országos tisztifőorvos péntek nyolc órától hétfő éjfélig III. fokú hőségriadót adott ki, mert ezeken a napokon az átlaghőmérséklet meghaladhatja a 27 Celsius fokot. Hogyan védekezhetünk az elviselhetetlen forróság ellen?

Bár pénteken megyénkben még nem volt elviselhetetlen a hőség, a városháza és az önkormányzati cégek vezetői figyelték a hőmérőt, tájékoztatta lapunkat Pásztor Imre, a Miskolc Holding Zrt. kommunikációs vezetője. Mint Pásztor Imre elmondta, a Holding és tagvállalatai Miskolcon a lakosság és a vállalatok munkatársainak védelme érdekében különböző intézkedéseket tett, hogy enyhítse a hőség okozta problémát.

A tartós hőségben locsolóautók vizet permeteznek az aszfaltra és burkolatra a város számos részén, ezzel is enyhítve a forróságot. E hét végére a polgármesteri hivatal megrendelte a locsolóautókat, ezek készenlétben állnak, és nagy melegben járni kezdik a várost. A szökőkutak napközben egész hétvégén üzemelnek.

Az MVK Zrt. klímaberendezéssel rendelkező autóbuszain a nyári melegben már eddig is működtek, ez után is működnek a légkondicionálók. Ahol jelenleg járnak a villamosok, ott a sínek locsolására is szükség lehet, ha a hőmérsékletük 55 Celsius fok fölé emelkedik. A sínlocsolás – aminek gyakorisága a sín hőmérsékletétől függ – a belvárosban a hőséget is enyhíti. Városszerte összesen 13 ivókút üzemel folyamatosan a városban. A hőségre való tekintettel a s Barlangfürdő nyitva tartási idejét is meghosszabbították, este nyolcig várja a hűsölni vágyókat – tette hozzá Pásztor Imre.

Szabadban dolgozni

A holding tagvállalatainak szabadban dolgozó munkavállalói számára biztosítják a megfelelő mennyiségű védőitalt és az árnyékban eltölthető pihenőidőt, és szükség esetén fejfedőt is kapnak. Minden busz- és villamosvezetőnek, jegyellenőrnek valamennyi végállomáson vizet vagy szódát biztosítanak, a járművezetők pedig a könnyített formaruhájukat – bermudát és pólót – viselhetik.

A katasztrófavédelem külön nem készül a hőség okozta lehetséges problémákra, tudtuk meg Rinyu Zsuzsannától, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivőjétől, mert vannak olyan egységeik, amelyek folyamatos készenlétben állnak.

A tisztifőorvos több oldalnyi ajánlást tett közé, miként védekezhetünk a túlmelegedés ellen. A legfontosabb tanács, hogy kerüljük a meleget, hűtsük lakásunkat és testünket. Nappal tartsuk zárva az – elfüggönyözött – ablakokat és csak éjjel szellőztessünk, és kerüljük a hőtermelő berendezések használatát.

Hőhullámok idején, amikor a külső hőmérséklet 35-39 Celsius fok között van, az ideális belső hőmérséklet 28 fok körüli, nem javasolt a túlzott légkondicionálás, és a ventilátorral is vigyázzunk, mert kiszárítja a szervezetet. Fontos a fokozott folyadékpótlás, igyunk sokat, pótoljuk az elvesztett sót. A megterhelő fizikai munka is kerülendő, és a napra sem érdemes kimenni, a legmelegebb órákra keressünk árnyékos helyet.

 -ÉM-SZP -

Ivókutak Miskolcon

Városház tér, Centrum Áruház előtti tér (nyomógombos kút), Szinva terasz, Hajós – Pattantyús játszótér, Martinkertváros Református templom előtti tér, LÁÉV kisvasút Lillafüred ivókút, Csanyik-völgy-Majális park 3 db ivókút, Hejő liget 3db ivókút, Miskolctapolca buszparkoló, Lillafüred buszvégállomás, Lillafüred autóparkoló, Tapolcai Park, Kőrösi Csoma Sándor ivókút, Árpád utca – Kurucz utca játszótér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában