Helyi közélet

2011.07.09. 12:11

Jubilál a "Diákok a biztonságért" akció Ózdon

Ózd - Az elmúlt négy évben hatékonyan működött, hogy diákok is vigyáztak a közrendre Ózd városi strandján, márpedig a régi recept szerint a jól bevált dolgokon nem szabad változtatni.

Ózd - Az elmúlt négy évben hatékonyan működött, hogy diákok is vigyáztak a közrendre Ózd városi strandján, márpedig a régi recept szerint a jól bevált dolgokon nem szabad változtatni.

Az akció 2011. nyarán jubilál, 5. születésnapját ünnepelték a megnyitón résztvevők az Ózdi Rendőrkapitányságon. Az ózdi strandfürdő területén elkövetett lopásokkal kapcsolatban öt évvel ezelőttig sok állampolgári bejelentés érkezett a nyári szünidőben az Ózdi Rendőrkapitányság ügyeletére.

Az elszaporodott strandi lopások visszaszorítása és megelőzésére az Ózdi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának akkori vezetője, a jelenlegi kapitányságvezető, Dr. Varga László r. alezredes a putnoki Serényi Béla Gimnáziummal, az Ózd Közbiztonságáért Alapítvánnyal, az Ózd Városi Vízművel és Strandfürdővel és az Ózdi Városi Polgármesteri Hivatallal együttműködve létrehozta a Diákok a biztonságért akciót. A kitűzött cél ugyanaz maradt: garantálni a strandolók vagyonbiztonságát az általános prevenció eszközeivel, melynek eléréséhez a résztvevők: a hatóságok, a civil szervezetek és a diákok is töretlenül csatlakoznak, idén immáron 5. éve.

A résztvevők tudnak és akarnak is tenni a közbiztonság javítása, a jogsértések megelőzése érdekében, éppen ezért a putnoki Serényi Gimnázium rendvédelmi tagozatos, 3-4. éves diákjai folyamatos diák-járőrszolgálatot látnak el a strandfürdő területén, a teljes szünidő időtartama alatt, teszik mindezt bűnmegelőzési célzattal.

Az egyenruhás fiatalok nyitvatartási időben, non-stop mindig minimum ketten járőröznek a strand területén és vigyáznak a sokszor felelőtlen fürdőzők értékeire. Minderre azért is van szükség, mivel a strandi lopások elkövetésében sajnos a strandolók is közreműködnek, vagyontárgyaikat a fürdő területén sokszor őrizet és felügyelet nélkül hagyják. Ezt használták ki az alkalmi szarkák, így fürdés után a csomagjukhoz visszaérkezők felszerelésüknek már csak hűlt helyét találták. Jó esetben csak ruhát és törölközőket zsákmányoltak a strandi-tolvajok, azonban sokaknak személyes iratait, lakáskulcsaikat is magukhoz véve távoztak a helyszínről.

A putnoki Serényi Béla Gimnázium rendvédelmi tagozatos diákjai tevékenységének, az ózdi Strandfürdő és kemping területén való folyamatos jelenlétüknek köszönhető, hogy a strand közbiztonsága rengeteget javult a korábbi évekhez viszonyítva. A diákok lelkiismeretes munkája a szezon végéig tart, melynek során jelenlétükkel, bűnmegelőzési jellegű szórólapok osztogatásával, a strandolók figyelmének felhívásával tehát a rendelkezésükre álló minden lehetséges eszközzel járulnak hozzá a bűncselekmények és egyéb jogsértések megelőzéséhez. Megkeresik az őrizetlenül hagyott értékek tulajdonosát, felhívják figyelmét annak fontosságára, hogy az értékekre mindig vigyázzon valaki a strandolók közül, mert a tolvajok munkáját csak így, a pihenni vágyók együttműködésével lehet teljesen lehetetlenné tenni. Az első járőrpár július első napjaiban ölti magára a diákrendőr egyenruhát. Bízunk benne, hogy munkájuk idén is meghozza gyümölcsét és a kiemelkedő, pozitív eredményeknek köszönhetően a strand területének közrendje, közbiztonsága hasonló színvonalon szolgálhatja az ózdi strandra látogató, kikapcsolódni vágyók nyugalmát.

- Az Ózdi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda -


 

Ózd -  Ötödik esztendeje folytatódik az észak-borsodi városban a strandrendőr akció.  


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában