Helyi közélet

2011.07.27. 07:40

Eljárást indítottak a bilincses fotó miatt

Miskolc - Egy, a választási kampány időszakában megjelent fotómontázs volt az utolsó csepp a pohárban.

Miskolc - Egy, a választási kampány időszakában megjelent fotómontázs volt az utolsó csepp a pohárban.

Kedden gyanúsítottként hallgatták meg, majd „rabosították” Szegedi Mártont, a Jobbik Magyarországért Mozgalom miskolci elnökét a Miskolci Rendőrkapitányságon, végül hazaengedték – ezt maga Szegedi tudatta szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében. Szegedi Márton, aki a Jobbik polgármesterjelöltjeként indult a helyhatósági választáson, egy 2010. szeptemberi jobbikos választási kiadványban az adófi zetők kárára elkövetett visszaélésekkel hozta kapcsolatba Káli Sándort, a város szocialista polgármesterét (egy szórólapon bilincsbe verve ábrázolták egy fotomontázson). Az ügy kapcsán Szegedi védőügyvédje bejelentette, hogy beadvánnyal fordultak a nyomozóhatósághoz, mert meglátásuk szerint a jobbikos politikus semmilyen jogszabályt nem sértett meg.

Szegedit a választási kampány során is őrizetbe vette a rendőrség, mert az ominózus kampányidőszakban „eltávolított egy Jobbik plakátra jogtalanul kihelyezett szocialista transzparenst”. A bíróság ekkor bűncselekmény hiányában megszüntette az ellene folytatott eljárást – olvasható a közleményben.

Dr. Gaskó Bertalan, a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának vezetőjétől megtudtuk: becsületsértés megalapozott gyanújával a Miskolci Rendőrkapitányságon valóban gyanúsítottként hallgatták meg kedden Szegedi Mártont. A rabosítás tényét nem erősítette meg, de a bűnügyi nyilvántartásról szóló törvény szerint a szándékos bűncselekmény elkövetőit nyilvántartásba kell venni – a becsületsértésnek pedig nincs „gondatlan” alakzata, azt csak szándékosan lehet elkövetni. A törvény szerint a nyomozóhatóságnak a megalapozott gyanú közlését követően haladéktalanul gondoskodnia kell a gyanúsított nyilvántartásba vételéről, amihez ujj- és tenyérnyomatot rögzítenek és az illetőről fotó készül. Ezek a gyanúsított személyi adataival együtt kerülnek a nyilvántartásba.

Káli Sándor, Miskolc korábbi polgármestere az Észak-Magyarországnak elmondta: nem Szegedi Márton, hanem ismeretlen tettes ellen tett feljelentést becsületsértés miatt, mert a választási kampány időszakában a Jobbik egyik kiadványában megjelent fotómontázson bilincsbe vert kézzel jelenítették meg és politikusbűnözőnek nevezték. Káli Sándor szerint ez volt az utolsó csepp a pohárban.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában