Helyi közélet

2011.07.19. 09:02

„Minden amerikai magyar otthonában van egy Domján…”

Kazincbarcika – Péntekig látható még az a különleges Domján József tárlat, mely a Borsodi Művészeti Fesztivál első napján nyílt meg Kazincbarcikán.

Kazincbarcika – Péntekig látható még az a különleges Domján József tárlat, mely a Borsodi Művészeti Fesztivál első napján nyílt meg Kazincbarcikán.Az 1992-ben elhunyt Kossuth- és Munkácsy-díjas Domján József tárlata „A fametszés nagymestere” címet viseli. A kiállítást az Egressy Béni Könyvtár, Kulturális és Sport Központ a Domján Alapítvány és a Magyar Kultúra Alapítvány összefogásával szervezte. A megnyitón Magyar Kálmán, a Passaic new jersey-i (USA) Amerikai Magyar Múzeum igazgatója emlékezett vissza a nagyszerű művészre. Mint mondta, abban a nagy megtiszteltetésben lehetett része, hogy személyesen is ismerte a mestert és több kiállítást is szervezhetett számára Amerikában. Ott, ahol Domján műveinek igazi kultusza van, és ahol nincs olyan amerikai magyar család, akinek otthonában ne lenne legalább egy Domján alkotás.

A kiállítás július 22-éig látható a barcikai Városi Kiállítóteremben.

Egy kis ismertető

Domján József (1907–1992) a világ leghíresebb huszadik századi színes fametsző művésze. Mint elismert Kossuth-és Munkácsy díjas művész emigrált nyugatra az 1956-os forradalom után. Amerikai munkássága során nagy sikereket ért el, alkotásait országszerte több mint 500 kiállításon láthatta a közönség, fametszetei pedig ma is fontos részei a jelentősebb nyugati múzeumok gyűjteményeinek. Domján József emigráció előtti munkáinak teljes anyaga a Sárospataki Képtár tulajdonában van, de Budapesten a Domján galéria is számtalan kincset rejt a színes fametszet készítés legnagyobb mesterétől.

- G. J. -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában