Helyi közélet

2011.07.28. 18:21

„Dübörög” a Tudásgyár

Miskolc - „Sok olyan dolgot megtudtam még az ismerőseimről is, ami valahogy eddig nem került szóba”

Miskolc - „Sok olyan dolgot megtudtam még az ismerőseimről is, ami valahogy eddig nem került szóba”Oldalunkon többször is beszámoltunk róla: a Szépmesteségek Alapítvány és a KKSK közös pályázata nyomán beindult Tudásgyár projektben a több ingyenes művészeti tábor fut egy időben Miskolcon a Vasgyárban.

A táborvezetők, koordinátorok ismertetői után maguktól a táborlakóktól érdeklődtünk, hogy érzik magukat, mennyiben váltotta be elképzeléseiket eddig a közös együttlét.

A MŰÚT Írótábor résztvevői irodalmi műveket küldtek be, ezek alapján válogatták a fiatalokat a táborba. Hubai Gábor verssel pályázott, éppen ottjártunkkor „került napirendre” a verséből készülő klip forgatása. „Nagyon leegyszerűsítve: egy a főszereplő belsőjében lejátszódó szerelmi vívódást igyekeztem megfogalmazni” – vázolja kérdésünkre. A klip tervezete szerint egy férfi ül a sörsátorban és mereng, de már most látom jelentősen átalakulhat ez a szerkezet – jövendöli. Egyébként több klipben szerepelt már és a munkamódszerről elárulja: a szerző rendezi a klippet, a tábortársak a szereplők és ők is adnak ötleteket és van egy szakmai háttér is - de a döntő szó mindig a szerző-rendezőé.

Folytatják a beszélgetést

Kormos Eszter a Gyársztori táborban vesz részt, többen is vannak itt az Észak-keleti Átjáró Egyesületből. Az a célkitűzés, hogy jobban megismerjék a táborlakók a gyárat és környezetét, mert bizony jópáran csak annyit tudnak például a számozott utcákról, hogy veszélyes odamenni – említi az egyik témájukat. Tegnap megismerkedtünk Farkas Gyula fotóival, melyeket évtizedeken keresztül készített a gyárról és ma „újrafényképezzük” a legjellemzőbb helyszíneket – ismerteti a csütörtöki programot.  A Tudásgyár Deszka műhelyének szervezésében, a Maladype Színház közreműködésével a diákok a tabuk témáját dolgozzák fel. „Az első napok a beszélgetésről szóltak, a színház színészeivel meséltünk magunkról, a „moderátor”, Balázs Zoltán rendező segítségével” – ismerteti Jakab Zsófia. Többek között szóba került a „tabu” téma is, elmondtuk véleményünket róla. Nagyon érdekes volt, sok olyan dolgot megtudtam még az ismerőseimről is, ami valahogy eddig nem került szóba – idézi lelkesen. Sőt a magánbeszélgetésekben is folytattak egy-egy témát, amely újdonság volt, és részletesebben érdekelte. A helyzetgyakorlaton egy interjút kellett készíteni a színészekkel, érdekes kihívás volt - értékeli.

ÉM-PGY 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában