Helyi közélet

2011.07.26. 13:41

Az iszap is eltűnik és spórolhatunk is Miskolcon

Miskolc - Biogáz-üzem épül Miskolcon, szennyvíziszappal működik majd.

Miskolc - Biogáz-üzem épül Miskolcon, szennyvíziszappal működik majd. Kecskemét, Debrecen és Nyíregyháza után Miskolcon is megépül az a biogáz-üzem, amely azzal az iszappal működik majd, mely a MIVIZ Miskolc Vízmű Kft., szennyvíztisztító telepén keletkezik. A beruházás augusztus 1-én indul és várhatóan 2012. augusztusában fejeződik be. Ezután kilenc hónapos próbaüzem következik, de 2013-től élesben is működhet az üzem – ismertette Méhn Imre, a Biogass-Miskolc Kft. ügyvezető igazgatója. A cég ennek a projektnek a megvalósítására jött létre, tagjai: 60 százalékban a WIS Zrt., 20-20 százalékban a Bioenergy-Miskolc Kft. és a MIVIZ Kft. A beruházás összege több, mint két milliárd forint, melyből 1 milliárd forint uniós- és kormánytámogatás.

Túlmutat

Méhn Imre azt is elmondta, hogy a miskolci szennyvíztelepre épülő biogáz-üzemnek köszönhetően a telep energiaellátása csaknem teljesen önellátó lesz. Az üzem kapacitása azonban túlmutat a telep által termelt iszapmennyiségen, akár egy, a hulladékot hasznosító megyei központ is lehet a későbbiekben – mondta az ügyvezető.

Vojtilla László, a vízművek vezetője arról beszélt, hogy a Fonoda út és Szirma közötti külterületen található szennyvíztelepen jelenleg nincs kiépített megoldás a nyers- és fölösiszapok, valamint a beszállított iszap környezetvédelmi előírások szerinti kezelésére. E problémának is megoldása lehet az ott épülő üzem – hangsúlyozta. De nem utolsó szempont az sem, hogy a telep hő- és villamos energia fogyasztás költségei 10-15 százalékkal csökkenhetnek majd – mondta.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában