Helyi közélet

2011.07.30. 14:31

A mintagazdaságok három hónapja

Komlóska, Erdőhorváti - Komlóskán és Erdőhorvátiban nézte meg a mintagazdaságokat az államtitkár.  

Komlóska, Erdőhorváti - Komlóskán és Erdőhorvátiban nézte meg a mintagazdaságokat az államtitkár.  

Dr. Czomba Sándor, a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár néhány hónappal ezelőtt kijelentette: olyan ötletek kellenek, amelyek előre viszik egy-egy település életét, a kormány ilyen programokat hajlandó támogatni a közmunkaprogram keretében. 

Pénteken az államtitkár Komlóskán és Erdőhorvátiban megnézte, mire költötték a települések az állami támogatást. – Az országban 300 település kapott összesen 2,5 milliárd forint értékben támogatást az értékteremtő közmunkára – mondta Komlóskán dr. Czomba Sándor. – Ennek keretében mintegy négyezer ember átmeneti foglalkoztatását lehet megoldani.

 – Rengeteg olyan földterület van a település környékén, amelyet vagy azért nem művelnek, mert tulajdonosaik már nagyon idősek, vagy azért, mert a föld birtokosa nem lakik Komlóskán – mondta Köteles László, Komlóska polgármestere. – Ezeket a földeket az önkormányzat vagy megvásárolta, vagy bérbe veszi. Ezeken indultunk el az értékteremtő közcélú foglalkoztatás keretén belül egy 14 millió forintos  állami támogatással, amelyből elsősorban a bérek kifi zetését és az eszközök beszerzését tudtuk megoldani.

Bízom abban, hogy sikerült megtennünk az első lépéseket az önfenntartás felé, amelynek keretében csökkenteni tudjuk az itt élők kiszolgáltatottságát. – A komlóskaiakhoz hasonlóan mi is elsősorban a közétkeztetésben használjuk fel a megtermelt zöldségeket – mondta Takács Gábor, Erdőhorváti polgármestere. – Jelen pillanatban húsz embernek tudunk így munkát adni, de remélem, ez a szám nőni fog, hiszen jövőre szeretnénk konzervipari alapanyagokat is termeszteni és belekezdeni az állattenyésztésbe.

- ÉM-BG -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában