Helyi közélet

2011.06.11. 12:25

Nagy teher az iskola

<p>Miskolc -&nbsp;Ha nincs pénze az önkormányzatnak, összevonj, átadja vagy megszünteti iskoláit.</p>

Egyre több önkormányzat küzd a pénztelenséggel. Különösen azok a települések vannak bajban, melyek közoktatási intézményeket tartanak fenn. Mint arról lapunkban már korábban is írtunk, az állami normatíva a fenntartásnak csupán 50-55 százalékát biztosítja, a többit a fenntartónak kell állnia. Így aztán nem csoda, hogy az önkormányzatok különböző módon próbálják meg az intézményt is megtartani, de közben a költségektől vagy annak egy részétől valahogyan szabadulni.

Megyénkben összesen 40 önkormányzat jelentett be valamiféle változást a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályához. A változások között van intézményi összevonás, fenntartóváltás, fenntartótársulásba való tömörülés, de intézménymegszűnés is. Különösen azok a kisebb települések vannak bajban, melyeknek nincs önálló adóbevételük, hiszen ők csak nagy nehézségek árán tudják kiegészíteni az állami normatívát. Miskolc 5 közoktatási intézményét adta át valamely egyház fenntartásába, a megyei önkormányzat pedig térségenként integrálta iskoláit, egy középiskolát és több kollégiumot viszont megszüntetett. 

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában