Helyi közélet

2011.06.07. 20:58

Miskolci találmány a paneltüzek ellen

<p>Miskolc -&nbsp;A feltaláló az önkormányzatnak kínálja fel megvételre a szabadalmi jogokat.</p>

Azt szeretné a miskolci Csapó István, ha szabadalma alapján Miskolcon kezdenék gyártani az általa kidolgozott tűzvédelmi rendszert, hogy ezáltal is munkahelyek jöjjenek létre a megyeszékhelyen. A hetvenkét éves nyugdíjas találmánya képes arra, hogy megakadályozza vagy legalább lelassítsa a tűz szintek közötti terjedését a panelházak homlokzatán, de a rendszer családi házaknál is alkalmazható.

Mint a feltaláló elmondta, hasonló berendezések vannak már a világon, de az általa kidolgozott rendszer előnye, hogy késlekedés nélkül, automatikusan működésbe lép, amikor a hőmérséklet elér egy bizonyos határt. A Csapó István által megmutatott – és már szabadalommal védett – terveken az ablak alsó és felső kereteihez illeszkedő csőrendszer látszik, ami az ivóvízhálózatról kapja az utánpótlást, de alapesetben fagyálló folyadékkal van feltöltve. Amikor a hőmérséklet kritikussá válik, az érzékelő egy pillangószelepet aktivál, így a csöveken lévő perforációkból vizet permetez a nyílászáróra és az ablakpárkányra, meggátolva ezzel, hogy az ablakon kicsapó lángok a felsőbb emeletekre terjedjenek A betápláló csöveket a fal hajlatában egy csatornában lehet az ablakokhoz vezetni.

Csapó István szerint a találmányával egy ablak 50 ezer forintért tűzbiztossá tehető, de ha beindul a sorozatgyártás, az ár is csökkenhet. A feltaláló azt szeretné, ha Miskolcon gyártanák a tűzvédelmi rendszerét, ezért először az önkormányzatnak ajánlja fel megvételre, 100 millió forintért. Mint a Csapó István elmondta, külföldről már vannak érdeklődők a szabadalma iránt, így akkor sem esik kétségbe, ha a Városházán nem talál kellő fogadtatásra az elképzelése, de lokálpatriótaként jobban örülne, ha itthon hasznosulna a találmánya.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában