Helyi közélet

2011.06.11. 16:45

Miskolc, a grafika és a művészet fővárosa

<p>Miskolc -277 művész, 655 alkotása közül válogatott a zsűri, így 126 alkotó 187 képét állították ki – ez a XXV. GrafiTri, azaz&nbsp; a Miskolci Grafikai Triennálé számokban. Ennél azonban sokkal több, hiszen az idén nemcsak a grafika ünnepe a rendezvény, de félévszázados jubileumát is ünnepli.</p>

Félévszázada volt az első, így az idei triennálé jubilált is. Éppen ezért a program szombati megnyitóján nemcsak az idei díjazottak műveiből kaphatott ízelítőt a közönség, de az elmúlt 50 év alkotóinak munkái is megjelentek.

 

1961-ben kezdődött, akkor még elsősorban a miskolci grafikai műhely tagjainak biztosított lehetőséget – mondta megnyitójában Pfliegler Péter Miskolc alpolgármestere. Később az országhatárokon túlról is érkeztek alkotók, ennek köszönhetően nemzetközivé vált. Az alpolgármester beszédében azt hangsúlyozta: fővárosban érzi magát, hiszen most Miskolc – az operafesztiválnak és a triennálénak köszönhetően – a művészet központja, a grafika fővárosa. Szólt a biennálé rendezvénysorozat fő kezdeményezőjéről,  Feledy Gyula, tavaly elhunyt Kossuth-díjas grafikusművészről, illetve, hogy a művész – a sorozat elindításával – felismerte a grafikában rejlő lehetőségeket. A program 2008-ban vált triennálévá, így ma már az elmúlt három év alkotásait, újításait mutatja be.

Szepes Hédi, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezető főtanácsosa méltatta a művészek munkáit és felhívta a figyelmet a grafika fontosságára. Mint fogalmazott: "A grafikát sokáig nem becsülték meg, pedig a leginkább a grafikával tudja kifejezni a művész a mondanivalóját." 

A triennáléhoz öt kiállítás kapcsolódik: a XXV. Miskolci Grafikai Triennálé (a pályaművekből)- Rákóczi-ház, Mimetikus szerkezetek (a meghívott művészek művei)- Rákóczi-ház, Rácmolnár Sándor kamarakiállítása (a 2008-as triennálé nagydíjasának tárlata)- Rákóczi-ház, A Miskolci Grafikai Biennálé Nagydíjasai (1961-2008)- Petró-ház és a Képpé tenni- A grafika funkcióváltozásai (Feledy-ház).

Díjazottak:

Nemzeti Erőforrás Minisztérium díja: Solt András

Kovács Tamás díj: Verebics Ágnes

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata nagydíja: Szíj Kamilla

A Magyar Grafikáért Alapítvány: Vincze Ottó

Miskolci Operafesztivál Kht: Ovidiu-Florin Tarta

Magyar Képzőművészeti Egyetem Grafika Tanszék: Hegedűs Hanna Léna

Eszterházy Károly Főiskola Vizuális Művészeti Tanszék: Albert Ádám

Arte Galéria és Aukciós Iroda: Pavol Truben

Rónaszéki László műgyűjtő díja: Koralevics Rita

Spanyolnátha Művészeti Folyóirat: Födő Gábor

MŰÚT: Kótai Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában