Helyi közélet

2011.06.07. 18:03

Kisebb vízszintemelkedés várható a Sajón

<p>Miskolc - "Az elmúlt 24 órában főleg a Sajó külföldi vízgyűjtő területén hullott nagyobb mennyiségű, 10-30 mm csapadék, míg a Hernád vízgyűjtőjén jellemzően 10 mm alatti eső hullott." - tudtuk meg Csont Csabától, az ÉKÖVÍZIG védelemvezetőjétől.</p>

"Nagyobb csapadékmennyiséget Rozsnyótól É-ra, ÉK-re eső területeken, valamint a Hernád felső vízgyűjtőjén (Jékelfalva 27 mm) észleltek. A Bodrog és a Felső-Tisza vízgyűjtő területén elhanyagolható volt a lehullott csapadék mennyisége. A csapadék területi eloszlása hazai területen is változatos volt, a zivatargócok környezetében lokálisan 15-45 mm közötti, míg a zivatarzónákon kívüli területeken átlagosan 1-6 mm közötti csapadékmennyiség volt a jellemző."

Csont Csaba elmondta azt is, hogy az OMSZ előrejelzés szerint Nyugat-Európa fölött egy nagykiterjedésű ciklon helyezkedik el, amelynek előoldalán dél, délnyugat felől meleg, nedves, labilis légállapotú levegő érkezik térségünk fölé, emiatt továbbra is többfelé lehet számítani helyi záporra, zivatarra. A szerda reggelig lehulló csapadék mennyisége területi átlagban több helyen 10-20 mm között alakul, de lokálisan – egy-egy hevesebb zivatargócban - ennél jóval több is előfordulhat. Szerdán napközben nyugat felől hidegfront érkezik, amely fokozatosan kelet felé helyeződik, a front mögött már stabilabb, szárazabb, néhány fokkal hűvösebb levegő áramlik a vízgyűjtők fölé.

Felsőzsolca térségében is

"Az elmúlt 24 órában lehullott csapadék hatására megkezdődött folyóinkon a vízállások emelkedése." - jelentette ki a védelemvezető a hidrológiai helyzet várható alakulása kapcsán. "A Sajó Sajópüspökinél ma reggel 113 cm-rel tetőzött (I. fok 200 cm). A Bódván jelentős vízszintemelkedés nem következett be. A hazai kisebb mellékvízfolyások is gyengén áradnak, de számottevő mennyiségű vízmennyiséget még nem szállítanak. A Lázbérci és a Rakacai tározóból leengedett vízmennyiség sem tekinthető jelentősnek. A Sajópüspökinél bekövetkezett tetőzés, valamint a hazai kisvízfolyások vízhozama alapján Sajószentpéternél 150-170 cm közötti vízállás kialakulására (I. fok 250 cm) kell számítani. Felsőzsolca térségében is a vízszint emelkedése várható, amely a Sajópüspökinél a reggeli órákban tetőzött árhullám hatására 80-90 cm-es vízállásnak megfelelő vízszintekre kell számítani.

A Tiszán és a Bodrogon

Csont Csabától megtudtuk azt is, hogy a Heves megyei Tarnán és a többi kisvízfolyáson is csak kisebb emelkedések tapasztalhatók, továbbra is alacsony, vagy igen alacsony mederteltség a jellemző. A következő napokra várt csapadék nagy része - a jelenlegi előrejelzések szerint - továbbra is leginkább a Sajó vízgyűjtő területét érintheti, így a várható csapadék hatására a Sajón további kisebb vízszintemelkedések alakulhatnak ki.

Amennyiben az előrejelzésnek megfelelő csapadék hullik a vízgyűjtőre, akkor Sajópüspöki térségében I. fokot (200 cm) meghaladó, a II. fokot (250 cm) megközelítő vízszint is kialakulhat. A Felső-Tisza, valamint a Bodrog vízgyűjtőjére előre jelzett csapadék a Tiszán és a Bodrogon is okozhat vízszintemelkedéseket, azonban ezek a készültségi szinttől lényegesen elmaradó tartományban maradnak.

(JLI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában