Helyi közélet

2011.06.02. 09:22

Ki fog itthon ennyi pénzért tüzet oltani?

<p>Miskolc -&nbsp;A nővérek, orvosok után a tűzoltók is külföldön kereshetik a boldogulásukat.</p>

Ha nem is tömegesen, de egyre több tűzoltó kerekedik fel, hogy az országhatáron túl vállaljon munkát – erősítette meg lapértesülésünket Bódi Zoltán alezredes, a Miskolci Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság sajtószóvivője. A közelmúltban ketten már távoztak a testülettől, további négy-öt fő kiutázás előtt áll, többen pedig fontolgatják, hogy szögre akasztják a sisakjukat.

Bódi Zoltántól úgy értesültünk, van, aki Németországban is tűzoltóként dolgozik majd, bár a honosítása sok időt vesz igénybe, mások viszont elhagyják a pályát. A tűzoltóságnál jól képzett járművezetők dolgoznak, emelőgép-kezelői, nehézgép-vezetői engedélyük van. Többen kamionos cégeknél helyezkednek el, de az sem ritka, hogy korábbi civil szakmájukat gyakorolják, ácsok, asztalosok, lakatosok lesznek. A fő útirány Ausztria és Németország, de van olyan miskolci tűzoltó, akit Ausztráliába hívnak dolgozni. Bódi Zoltán azt mondta, eddig az országon belüli migráció volt a jellemző, sok olyan kollégát ismer, aki kérte áthelyezését valamelyik dunántúli tűzoltóságra, és ma is az osztrák határ közelében dolgozik.

Még nincs hiány, de lehet

A tűzoltószakma nem csak társadalmi presztizse miatt volt vonzó eddig, hanem mert a munkabeosztás gyakran lehetővé tette jól fizető másodállások vállalását. Sok tűzoltó „maszekol” ácsként, autószerelőként, de van, aki pihenőnapjain mentőautót vagy buszt vezet. Bódi Zoltán azonban úgy látja, nem csak a tűzoltók bére alacsony, de a másodállás lehetőségei is beszűkültek, sok kollégája viszont – csakúgy, mint a társadalom többi része – devizában adósodott el, és ha a részleteit fizetni akarja, kénytelen lépni – ezért gyakran családostól költöznek külföldre, illetve az ország gazdagabb vidékeire.

Ma egy kezdő tűzoltó bére bruttó 130 ezer forint körül mozog, amiből nyolcvan-egynéhány ezer forintot kap kézhez, de a helyzet több minősítővizsga és tanfolyam elvégzése után, évek során is csak lassan javul, a már rutinosnak számító, évek óta dolgozó vonuló tűzoltók is bruttó 140 ezer forint körül keresnek. Bódi Zoltán szerint egyelőre még nincs tűzoltóhiány, de ha a tendencia folytatódik, és nem javulnak a tűzoltók életkörülményei, akár ezzel is számolni kell.

Rinyu Zsuzsanna, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság nem tudott arra nézve információkkal szolgálni, hogy a megyében eddig hány tűzoltó adta fel hivatását, illetve hogy hányan tervezik elhagyni a pályát.

ÉM-SZP


Miskolc - Hetvenegy millió forintot várnak a miskolci tűzoltók.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában