Helyi közélet

2011.06.13. 15:54

Kerékpárút: új forgalomtechnikai megoldások

<p><span style="font-size: small">Miskolc - Folyamatosan épül a Tiszai pályaudvartól Diósgyőrig tartó kerékpárforgalmi nyomvonal, szépen haladnak a kivitelezők a munkálatokkal. Sőt, már a Városház téren is találkozhatunk bringás jelekkel.</span></p>

"Elkészült a három méter széles aszfaltszőnyeg a Kandó Kálmán tér és Hadirokkantak utca közti szakaszon, a vasúti aluljáróig. Felfestések természetesen még nincsenek, ezek a forgalmi jelzések később készülnek el." - mondta érdeklődésünkre Orosz Péter, a Magyar Kerékpárosklub (MK) területi szervezetének tagja. "A Soltész Nagy Kálmán utcai kereszteződésbe kikerültek a balra, illetve jobbra bekanyarodni tilos táblák, kivéve kerékpár kiegészítéssel.

A szemfülesek már észrevehették a Városház tér díszburkolatába ágyazott sárga bringás jeleket. Ezek azért kerültek ide, mert a kerékpárforgalmi nyomvonal áthalad a téren. Fontos, hogy észrevegyük kerékpárral közlekedve a szintén díszburkolatban elhelyezett elsőbbségadás kötelező jelzést, hiszen a villamospályán közlekedő járműveknek elsőbbséget kell adni!

Figyelmesen, de határozottan

Orosz Péter hozzátette, hogy több, a miskolciaknak eddig ismeretlen forgalomtechnikai megoldással is találkozhatunk majd az új nyomvonal mentén, ezekkel a közlekedőknek kell majd ismerkedniük.

"Lesznek az úttestre felfestett kerékpáros nyomok, előretolt kerékpáros felállóhelyek, nyitott kerékpársáv. Ezeket „használni” és észrevenni nem csak az autósoknak kell, hanem a bringások részéről is fegyelmezettebb közlekedést kíván." - hívta fel a figyelmet a a Magyar Kerékpárosklub területi szervezetének tagja. "Az MK területi szervezete arra kér minden kerékpárost, hogy a KRESZ szabályok betartására nagyon figyeljen.

Az alkoholfogyasztás biciklin is tilos! Kerékpárral is kötelező megállni a piros lámpánál, a zebrán tolni kell a drótszamarat, kötelességünk az elsőbbséget megadni. Kerülni kell a hirtelen mozdulatokat, a kormányt két kézzel fogva, stabilan tekerjünk, irányváltoztatásunk a kezünk oldalirányba való kinyújtásával jelezzük. Azokban a helyzetekben, amikor nekünk van elsőbbségünk, figyelmesen, de határozottan közlekedjünk, hogy szándékaink a többi közlekedő számára egyértelműen felismerhetőek legyenek. "

- ÉM -

Figyeljünk a műszaki állapotra

- Fordítsunk nagy gondot kerékpárunk műszaki állapotára is, hisz ez is fontos a biztonság megóvása érdekében. - hangsúlyozta Orosz Péter. - Legfontosabbak talán az első és hátsó lámpák megléte, két egymástól függetlenül működő fékberendezés, hangjelző eszköz, lakott területen kívül sötétben, vagy rossz látási viszonyok között a láthatósági mellény, minimum az első kerékre elhelyezett borostyánsárga színű, jobbról is, balról is jól tükröződő küllőprizma. Figyeljünk a kormány könnyed kezelhetőségére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában