Helyi közélet

2011.06.26. 15:53

Hat hordó tokaji az Uniónak

<p>Sárospatak - Az EU-elnökség átadási ünnepségére indult el a 2002-es tokaji szamorodni Sárospatakról.</p>

Az EU-elnökség átadási ünnepségére indult el a sárospataki Rákóczi várból vasárnap hat hordó 2002-es évjáratú tokaji száraz szamorodni. Az ötlet dr. Hörcsik Richárdtól, a térség országgyűlési képviselőjétől, a Parlament Európai Ügyek bizottságának elnökétől származik.– Magyarország sikeres elnökséget tudhat maga mögött, és számomra külön öröm, hogy annak a Lengyelországnak adhatjuk át az elnökséget, amellyel a magyar nép legendás barátságot ápol évszázadok óta – mondta dr. Hörcsik Richárd. – Szimbolikus értéke van annak, hogy Közép-Európa egykori szocialista országai közül éppen Magyarország és Lengyelország irányíthatja 2011-ben az Európai Uniót, ezzel is bizonyítva, igenis helyünk van Európában.

A Rákóczi vár pedig azért bír ezen a napon szimbolikus jelentőséggel, hiszen évszázadokkal ezelőtt a Tokaji borútnak, amely Magyarországot Lengyelországgal kötötte össze, fontos állomása volt a pataki vár. Három országot köt össze a mostani esemény, hiszen Magyarország Lengyelországnak küldött ajándéka Kárpátalja közreműködésével jut el végcéljához. A hordók nagy része ugyanis Kárpátalján készült, a bor Tolcsváról került a hordókba, az úticél pedig Ungváron át Varsó, majd Kijev lesz. Az sem véletlen, hogy szamorodnit választottunk, hiszen ez tulajdonképpen egy lengyel szó, tág fordításban azt jelenti, „ahogy az úristen megadta”.

- ÉM-BG - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában