Helyi közélet

2011.06.08. 19:32

Ha Medárd napja van...

<p>Miskolc - Ha Medárd napján esik, akkor 40 napig esik - idézte a népi megfigyelést a Miskolci Meteorológiai Állomás meteorológusa, Papp László is. Mi pedig több éves „megfigyelésünk” alapján hozzáfűzhetjük: ha Medárd, akkor szinte tuti, hogy keressük a meteorológust: az adott évben mire számíthatunk, „bejön-e” eleink jóslata.</p>

Szerdán, azaz június 8-án a Medárdokat ünnepelhettük – emellett kémlelhettük az eget, vajon esik vagy nem esik ezen a népi megfigyelés szerint kitüntetett napon. Ámbár az idén mintha kissé előre tolódott volna a „medárdias” időjárás. A még tavaszi, ám nyáriasan meleg, zavartalan napsütéses időszakot követő első esős, záport-zivatart hozó nap óta, főként délutánonként azt tapasztaljuk, hogy egyszer csak megjelennek a csapadékterhesnek tűnő felhők – amelyek aztán vagy megszabadulnak csapadékterhüktől, vagy nem, olykor vészjósló dörgések és villámlások közepette. Mindenesetre reggelente nem lehet elég előrelátóan felöltözni. Meddig lesz ez így?

Medárd előtt és után

– A június mindig is az év egyik legcsapadékosabb hónapja volt, a tavalyi pedig rekordot döntött - reagált felvetésünkre Papp László, a Miskolci Meteorológiai Állomás meteorológusa  – s kétségtelen, hogy ekkor van Medárd napja is.

Ő azonban nem ennek alapján bocsátkozott meteorológiai előrejelzésbe. E szerint az elkövetkezendő néhány napban lassú, fokozatos felmelegedés várható, délutánonként esetleges záporokkal, zivatarokkal.

Arra is rákérdeztünk: extrém időjárási helyzettel kell-e számolnunk, s emlékeztettük a 2006 júniusi miskolci „tornádó-kezdeménnyel” kísért jégesőre. Mint mondta, tuba azaz felhőtölcsér ilyen időjárási zivataros helyzetekben bármikor kialakulhat.

ÉM-SzK


Medárd napi ritkaság

Épp, mialatt a meteorológussal beszéltünk szerda délután, Miskolc felett 76 kilométer óránkénti sebességgel átvonult egy peremfelhő (amelyből akár tornádó is kialakulhatott volna), s szó szerint pár perc alatt 10-20 milliméternyi csapadék hullott alá. Papp László kommentálása szerint ez ha nem is extrém,  azért ritkaság számba megy.


Kapcsolódó cikkek:

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában