Helyi közélet

2011.06.01. 13:01

Cukorbeteg lett rosszul a belvárosban

<p>Egy&nbsp;<strong>cukorbeteg</strong>&nbsp;hirtelen rosszul lett szerdán a miskolci Városház téren. A segítség 25 másodperc múlva érkezett</p>

Először csak a homlokát törölgette egy nő a Városház tér egyik padján, majd a táskáját a feje alá téve ledőlt szerda délelőtt. Úgy tűnt, csak pihen, de egy arra járó nő azonnal a segítségére sietett. Miután kiderült, hogy rosszullétről van szó és hogy az illető cukorbeteg, a segítőkész járókelő – szakszerűen – szőlőcukrot kezdett keresni a beteg nő táskájában. Majd a közeli kávézóban próbált segítséget kérni.

Színlelt cukorbeteg roham 

Ez ugyanis egy teszt volt, amelyen ezúttal a miskolciak vizsgázhattak segítőkészségből. Szerencsére nincs szégyellnivalónk: Szekszárdon 43 másodperc alatt érkezett a segítség, míg Miskolcon 25 másodpercen belül. De itt nem a városok közti verseny volt a lényeg, hanem az, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a cukorbetegség járványszerűen terjed hazánkban. Legalábbis erről számolt be dr. Lukács Miklós belgyógyász, a szimulációs tesztet követő sajtótájékoztatón. Adatokat is ismertetett: a lakosság 5 százaléka cukorbeteg, a 60 év felettiek közt pedig 20 százalék ez az arány.

Táskában a szőlőcukor

A mai „bemutatón” a miskolci cukorbeteg egyesület egyik tagja játszotta el, hogy rosszul van. Mit tegyünk ilyenkor? A belgyógyász szerint fontos tisztázni, hogy az illetőnek van-e valamilyen betegsége, ha cukorbeteg, akkor valószínűsíthető, hogy leszaladt a vércukorszintje. Ilyenkor keresni kell szőlőcukrot – aminek a cukorbetegeknél a táskában kell lenni – vagy valamilyen szénhidrátot kell a szervezetbe juttatni – ismertette. Majd segítséget kérni.

A miskolci segítő nő tehát jól vizsgázott tegnap. A belgyógyász azonban arra figyelmeztetett, hogy a nyári melegben nem árt fokozottabban figyelni, nemcsak a cukorbetegeknek, hiszen ilyenkor többet mozog az ember, amitől csökkenhet a vércukorszint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában