Helyi közélet

2011.06.07. 21:11

Búza tér: Ikeron vs. önkormányzat

<p>Miskolc -&nbsp;Az Ikeron szerint a piac, az önkormányzattal folytatott csatározás miatt nem üzemelhet rendesen.</p>

„Olyan ez, mint mikor a papa, mama veszekszik, a gyereknek meg lyukas marad a cipője” – próbálta felvázolni a Búza téri piacon kialakult helyzetet Árvai Árpád, a kereskedők képviselője.

Hogy jobban megértsük elmondta: a piacot a Miskolci Piac Zrt. üzemelteti, melyben a kisebbségi tulajdonos az önkormányzat, a többségi pedig az Ikeron Zrt., amely egyben a kivitelező cég is volt. Az elmúlt hetek történései alapján úgy tűnik, a kisebbségi tulajdonos szeretné kiszorítani az Ikeront – tudtuk meg. Példaként az AVE Miskolc Kft. piac ellen indított felszámolási eljárását említette. Ezt később a szemétszállító cég megszüntette, mivel a Miskolci Piac Zrt. kifizette a 29 millió forintos tartozását.

Miből sikerült fizetni? Erre már Wiandt András, az Ikeron Zrt. vezérigazgatója válaszolt: a kereskedők, a hitelező bank és az Ikeron együttműködésével. Azt is elmondta: „Az önkormányzat feltett szándéka, hogy a piac ellen felszámolási eljárást indítson.”

Ő is példaként hozta a szemétszállítási díjhátralék miatt indított eljárást, valamint azt, hogy az önkormányzat elkezdte követelni – a piacot üzemeltető cégtől – az éves 40 millió forintos földhasználati díjból felhalmozódott összeget. Illetve – tudtuk meg – inkasszóval terhelte a Miskolci Piac Zrt. számláját, ellehetetlenítve ezzel a cég működését.

A bank visz mindent

 A földhasználati díjat évente kellene fizetnie a cégnek, de az előző városvezetéssel megállapodtak, hogy ezt hátrasorolt követelésként kezelik, éppúgy mint az Ikeron Zrt. Miskolci Piac Zrt. felé meglévő követeléseit. Ezeket inkább a piac működésére fordítják – magyarázta Wiandt András. Azt is elmondta: az önkormányzat szerint ebben 106 millió forintos hátralékuk van, szerintük azonban a részbeni tőkésítés miatt csak 50 millió forint körül van.

A felszámolási eljárásra visszatérve Wiandt András kifejtette azt is, hogy az önkormányzat hiába próbálja ezáltal kiszorítani őket, ugyanis felszámolás esetén a bank, azaz a hitelező visz mindent, tehát az önkormányzatnak sem marad semmije – fogalmazott.

Wiandt András azokat a kijelentéseket is cáfolta, miszerint a Búza téri piac a csőd szélén állna. „Soha nem volt tényleges csőd közeli helyzetben, inkább a cash-flow probléma okozott nehézségeket” – fogalmazott. Egy gond volt – tette hozzá –, hogy a kisebbségi tulajdonos soha nem tett pénzt a piac működésébe, kivéve azt a 85 millió forintos tagi kölcsönt, ami a tulajdonosi arányhoz képest is alacsony összeg volt. Valamint – folytatta – a válság miatt, a beruházáshoz felvett forintalapú hitel megemelkedett, plusz – kezdetben – a kereskedők is csak nehezen tudtak fizetni.

Így 10 hónap alatt közel 100 millió forint veszteségük keletkezett. Majd átváltottak devizaalapú hitelre, ekkor úgy tűnt rendeződött a helyzetük, de ma is van egy kisebb összeg, amit „görgetnek” maguk előtt – tudtuk meg. De ezt már sikerülne rendezni, nem beszélve arról, ha az önkormányzat, a kistermelői napokra elkülönített 25 millió forintot a piac működésébe fektette volna – vélekedett. A kereskedők is jobban jártak volna, ha nem nyit rájuk konkurenciát a város – fogalmazott. Egyébként az Ikeron Zrt., a kistermelői piac  miatt a közelmúltban kártérítési pert indított a város ellen – jegyezte meg Wiandt András.

A vezérigazgató azt is kifogásolta, hogy dr. Kriza Ákos polgármester többször kijelentette: a Búza téri piac Miskolc szégyene. Szerinte ez nem igaz, ráadásul a kereskedők esélyeit is rontja ez által – hangsúlyozta.

ÉM-NSZR


„Rendbe teszik, nem tönkre”

Wiandt András kedden a kereskedőkkel is tárgyalt, akik azon az állásponton vannak, az Ikeron Zrt. vásárolja meg az önkormányzat tulajdonát, kerüljön egy kézbe a piac. Az Ikeron ezt szívesen megtenné, de az önkormányzat nem tárgyal velük.

Árvai Árpád pedig arról beszélt, a kereskedők elszántak, megvédik a saját befektetésüket, hiszen csaknem 330 millió forintot tettek a piacba (ennyiért vásároltak bérleti jogot 10 évre – a szerk.). Ha kell, a várossal szemben is megvédik – tette hozzá. Azt is elmondta: a kistermelői piac miatt rengeteg vevőt elveszítettek. A Fidesz azt ígérte, rendbe teszi a piacot, nem azt, hogy tönkre – fogalmazott Árvai Árpád.

Az üggyel kapcsolatban újra megkérdeztük az önkormányzatot, véleményüket – amint megkapjuk – közöljük. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában