Helyi közélet

2011.06.17. 08:54

Bükkábrány: Lakossági szénkiadó rendszert építenek ki

<p>Bükkábrány -&nbsp;A családok fűtési költségeinek csökkentésében segít a bükkábrányi bányaüzem.</p>

Mintegy félmilliárd forint beruházásával épít ki a lakosság fűtőanyag igényének kielégítésére szolgáló szénkiadó rendszert a Mátrai Erőmű Zrt. visontai és a megyénben lévő bükkábrányi bányaüzemében. Ezzel idén ősztől 300 új munkahely is létrejön a térségben. Valaska József, a német tulajdonú Mátrai Erőmű Zrt. igazgatóságának az elnöke elmondta, hogy a potenciális fuvarozó vállalkozókkal történt egyeztetés alapján 150 gépjárművezető áll munkába, és a telephelyeken történő értékesítésben is körülbelül 150 új munkavállaló felvételére van szükség a tüzelőanyag-kiadás feladatainak – rakodás, mérlegelés, számlázás – ellátására. 

Felével olcsóbb

Mint kiderült, az elmúlt években jelentősen megnőtt a lakosság érdeklődése a lignit mint tüzelőanyag iránt. A tapasztalatok alapján a téli időszakban egy-egy lignittel fűtött családi ház esetében akár 50 százalékkal is csökkenteni lehet a fűtési költségeket. Ráadásul a  tüzelőanyag ára a visontai és a bükkábrányi bányák kiadási pontjain mázsánként nettó 448 forint, ez kevesebb mint fele az egyéb tüzelőanyagok árának. Fontos tényező volt az új szénkiadó rendszer kialalításában, hogy a bányáktól távolabb élő lakosság is hasonló áron juthasson hozzá a fűtőanyaghoz.

Munka a fuvarozóknak is

A gyakorlat az lesz, hogy bizományosi értékesítési rendszer keretében a partner fuvarozók és kereskedők a társaság bizományosaként járnak el, és kötelezettséget vállalnak az eladási árakra vonatkozóan. Cserébe a Mátrai Erőmű árkedvezményt ad számukra, sőt megszünteti a kereskedők kockázatát azáltal, hogy a raktáron maradt készleteket visszavásárolja.

Az intézkedés hatása azért is jelentős, mert a fuvarozási munkák az őszi-téli időszakban a mezőgazdasági, illetve az útépítési munkák hiánya miatt jelentősen visszaesnek, és emiatt sok munkavállaló veszíti el állását.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában