Helyi közélet

2011.06.10. 09:01

Besüllyedt utakba „szórt” városi milliók

<p>Miskolc - Kazinczy utca: megsüllyedt út, repedező, kitöredezett utcaburkolat.</p>

Ez a látvány fogadja az arra közlekedőket, annak ellenére, hogy az utcát csupán pár éve újjítottatta fel a város. Sajnos ez nem egyedi eset Miskolcon, hiszen – az ugyancsak pár éve – épült tereinken is találni kivetnivalót bőven. Mi lesz ezekkel, újra felújítja a város? Most saját pénzből? Úgy tűnik, igen...

A jelenlegi városvezetés a költségvetésből 5 millió forintot különített el a pályázati támogatással megvalósult projektek utókezelésére – tudtuk meg Dobos Tímea városházi szóvivőtől. Tavaly év végén mintegy másfél millió forintot költöttek a Hősök tere, a Szinva terasz és a Déryné utca burkolatának javítására, és ez a munka most folytatódik – mondta. Gondot okoz azonban – folytatta – a kövek pótlása, illetve azok beszerzése. Az úgynevezett kígyóköveket például Brazíliából hozatták annak idején – magyarázta – Ilyen nincs Magyarországon, de talán már Brazíliában sem, ha lenne, akkor sem onnan hozatnának ilyet, hiszen ez nem olcsó. Éppen ezért arra is figyelni kell, hogy közel hasonló kövekkel pótolják a hiányzókat – hangsúlyozta. Az ajánlatok már beérkeztek, a Miskolci Városgazda Kft. kiválasztja a legmegfelelőbb anyagot és így hamarosan megkezdődhet, illetve folytatódhat a Hősök tere, a Déryné, a Kazinczy utca és a Szinva terasz rendbetétele – mondta.

Nem érvényesítették

Dobos Tímea elmondta azt is: „A Szinva teraszra egy év garancia volt és 3 év szavatossági idő, amit az úgynevezett alkalmassági idő követett. Itt a megrendelőnek, azaz az önkormányzatnak kellett bizonyítania – a megsüllyedt buszmegálló esetében –, hogy a kivitelező hibázott. Ez sikerült is: a megállót ugyanis buszforgalomra tervezték, ennek ellenére szinte már a kivitelezés évében tönkre ment. A megállót a kivitelező kijavította.”

Nehezebb a helyzet a tereknél – folytatta – bár a több milliárdos terek, és a hozzákapcsolódó építmények fokozatosan mentek tönkre, az előző városvezetés pedig nem érvényesítette a garanciális jogokat. A Európai Uniós forrásból finanszírozott, 2005 őszén átadott Szinva terasz például 450 millió forintjába került akkor a városnak – ismertette. Itt már nem érvényesíthető sem a garancia, sem a szavatossági idő, sem az alkalmassági idő, hiszen a kivitelezők állítják, hogy nem az ő hibájuk, hanem a gördeszkásoké, hogy a terek tönkrementek – hangsúlyozta.

ÉM-NSZR

Tiltott lenne a tereken gördeszkázni

Dobos Tímeától megtudtuk azt is, hogy a közterület felügyelet folyamatosan ellenőrzi a tereket, és ha tetten érik a gördeszkásokat, hogy rongálják a burkolatot, akkor feljelentik őket. De nem egyszerű a tettenérés – mondta –, illetve annak bizonyítása, hogy ők törték össze a követ. Az önkormányzat megvizsgálja annak a lehetőségét, hogy helyi rendeletben tiltsa meg a tereken való gördeszkázást – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában