Helyi közélet

2011.06.04. 12:20

A BM fizet az önkormányzatok helyett

<p><span style="font-family: Tahoma;font-size: small">Miskolc, Budapest - Év végéig valamennyi <strong>tűzoltó </strong>megkapja elmaradt túlmunkadíját – erősítette meg lapunknak a <strong>Belügyminisztérium </strong>sajtóosztálya. A jogosan megítélt járandóságot a <strong>tűzoltóságokat </strong>fenntartó önkormányzatoknak kellene kifizetniük, ám nem rendelkeznek az ehhez szükséges forrásokkal, ezért azt a Belügyminisztérium állja.</span></p>

Személyenként 600 ezer és 1,2 millió közötti összeg és azok kamatai járnak.

Mint korábban beszámoltunk róla, megyénkben kilenc hivatásos önkormányzati tűzoltóság működik, s mindegyiknél dolgozott vagy dolgozik olyan tűzoltó, aki 2004 májusa és 2007 decembere között nem kapta meg a túlszolgálatért járó bérét, amit ez év végéig kamatokkal emelt összegben kell kifizetniük a fenntartóknak. Ez Miskolcon 140-150 embert érint, számukra körülbelül 60 millió forintot kell megfizetni, a megyében pedig összesen csaknem ötszáz tűzoltót illet meg negyedmilliárd forint körüli összeg. Árok Kornélt, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke korábban arról tájékoztatta lapunkat, hogy személyenként 600 ezer és 1,2 millió forint közötti összeget és ezek kamatait kaphatják meg a tűzoltók.

A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint első lépésben a kamattal megemelt járandóságokat a tűzoltók – az érintettekkel kötött megállapodás értelmében – a jelenleg is aktív állományban lévőknek fizeti ki, de az év végéig minden érintett a pénzéhez jut. Dr. Pintér Sándor belügyminiszter nemrégiben egyeztetést folytatott Tarlós Istvánnal, Budapest főpolgármesterével, Szita Károllyal, Kaposvár és Borkai Zsolttal, Győr polgármesterével a tűzoltók 2004-2007 közötti túlmunkája után jogosan járó, azonban évek óta kifizetetlen díjak kifizetéséről. A polgármesterekkel kötött megállapodás értelmében a három önkormányzat megelőlegezi és elkezdik kifizetni az elmaradt túlmunka díjakat a hatáskörük alá tartozó önkormányzati tűzoltók részére.

- ÉM-SZP -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában